Foto: Pillo
Photograph of M

Dankzij dit kussen kunnen kinderen met een beperking óók gamen

Ontwerper Ard Jacobs had een droom: ervoor zorgen dat gamen voor iedereen toegankelijk is. En dan bedoelt hij ook echt iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.

Foto: Pillo
Foto: Pillo

Wat doe je als je wel van gamen houdt, maar niet goed een traditionele controller vast kan houden? Om dit probleem op te lossen, ontwierp Ard Jacobs 'Pillo', een soort ‘gamekussen’ waardoor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking ook kunnen gamen. Op het online platform Laadscherm schreef journalist Daniël Verlaan over deze bijzondere ontwikkeling in de Nederlandse game-industrie.

Zo begon het allemaal

Vijf jaar geleden stond Jacobs op een gamebeurs in Utrecht met een prototype van Pillo. Het gamekussen zag er op dat moment nog uit als een rafelig ding met veel losse draden. Toch waren de bezoekers van de beurs meteen enthousiast en zagen talloze mogelijkheden om deze bijzondere controller te gebruiken. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie en revalidatie maar ook speciaal voor mensen met autisme en verstandelijk gehandicapten.

Hoe werkt het dan precies?

Het werkt ongeveer zo: in plaats van op buttons te drukken, moet je op verschillende plekken van het kussen drukken. Dat kan met je handen, maar bijvoorbeeld ook met je hoofd of zelfs je voeten. Daarnaast motiveert het gamers ook nog eens om te bewegen. Zo moet je in één van de twaalf spelletjes het kussen draaien, schudden en erop drukken. Waarom? Om fruit op te pakken en in de mond van een ‘puddingmonster’ te gooien. Klinkt dat nog niet leuk genoeg?  De games zijn allemaal geweldloos én stimuleren kinderen (maar ook volwassenen) om samen te werken.

Foto: Pillo
Foto: Pillo

Kinderen met een beperking worden beloond

Deze manier van gamen werkt goed voor mensen met een beperking omdat ze steeds tussentijds worden beloond. Dit biedt veel meer stimulans dan normale games waar het einddoel veel belangrijker is. Maar vergis je niet: Pillo is niet alleen leuk voor mensen met een beperking. Dat wordt bewezen als twee tienerjongens met de progressieve spierziekte Duchenne het gamekussen uitproberen. Ze zitten samen te gamen met het kussen op hun schoot, als het broertje van één van de jongens ook een kussen pakt en meedoet. Zo kunnen de broers voor het eerst in jaren weer samen gamen.

Foto: Pillo
Foto: Pillo

Klinkt als een goede aanwinst is voor gamewereld! Benieuwd naar het artikel? Lees het hieronder:

14 september 2017 10:45
Bron: 
Laadscherm