Twee van de zusters voor hun wijngaard
Photograph of M

Deze zusters maken wijn om hun klooster te onderhouden

Monnikken die bijbeunen als bierbrouwer kennen we allang. Maar dát zagen de zusters van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout niet zitten. In plaats daarvan bouwden ze gewoon een wijngaard! De Volkskrant ging bij ze langs om te proeven.

Twee van de zusters voor hun wijngaard
Twee van de zusters voor hun wijngaardFacebook

In het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout wonen zestien zusters. Van oudsher bekostigen de zusters het onderhoud van het enorme kloostercomplex met het restaureren van oude boeken. Maar aangezien hier tegenwoordig minder vraag naar is, moesten de zusters op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten.  

Onderhoud is duur

In hun zoektocht zijn de zusters voortvarend te werk gegaan. Eerder begonnen ze al een winkeltje en een restaurant in het klooster en verhuurden ze kamers. Maar er moest nog iets bijkomen. ‘Ik begin geen bierbrouwerij’, riep priorin Maria Magdalena (60) tijdens een brainstormsessie. Maar toen het woord wijngaard viel was ze om. “Wijn past wel bij ons. Zoals in het evangelie van Johannes staat: ‘Christus is de wijnstok en wij, de mensen, zijn de ranken.’”

Het hele complex van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout
Het hele complex van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout Facebook

Zo gezegd zo gedaan, Nu staat er bij het klooster een wijngaard van 7,5 hectare met 35.300 wijnstokken. Drie weken terug zijn de eerste 11.000 flessen geproduceerd. Uiteindelijk moeten dit er 50.000 gaan worden. “Het kon slechter,” zegt Magdalena bescheiden nadat ze een slok van haar eigen wijn proeft. Toch is Magdalena erg trots op de wijn: “Het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar het is gelukt.”

Niet zonder slag of stoot

Er is namelijk flink wat vooraf gegaan aan dit flesje wijn. Voor inspiratie gingen de zusters langs bij de monniken van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, die het trappistenbier La Trappe brouwen en kregen ze advies van een Zuid-Afrikaanse wijnmaker.

Alle 16 zusters van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout
Alle 16 zusters van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in OosterhoutFacebook

Voor het onderhoud van de wijngaard werd samengewerkt met een reïntegratiebedrijf van de gemeente. Zo kregen mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ de kans om er te werken. De druiven werden geplukt door vrijwilligers. Nu, 3 jaar later, heeft Magdalena eindelijk haar eigen fles wijn in handen.

Volgens Magdalena hoeven we in ieder geval niet bang te zijn dat de zusters de wijnvoorraad zullen plunderen. Magdalena: ‘We drinken hier wel eens een wijntje, maar niet elke dag hoor.’

Ben je benieuwd naar het hele artikel van de Volkskrant? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
Volkskrant