Shaquem Griffin laat zien dat je ook met één hand je droom waar kan maken
Photograph of M

Shaquem Griffin laat zien dat je ook met één hand je droom waar kan maken

“Wie had ooit gedacht dat een kind zoals ik professioneel football-speler zou worden? Ik.” Toen Shaquem Griffin vier jaar oud was, verloor hij zijn hand. Maar dat hield hem niet tegen om een succesvol football-speler te worden.

Shaquem Griffin laat zien dat je ook met één hand je droom waar kan maken
Shaquem Griffin laat zien dat je ook met één hand je droom waar kan makenGetty Images

Op een dag - Shaquem was pas vier jaar oud - vond zijn moeder hem in de keuken met een mes in zijn hand. Hij was moed aan het verzamelen om zijn eigen vinger af te snijden. Nee, dit was geen raar kinderspelletje. De jonge Shaquem was namelijk geboren met een aandoening genaamd amniotic band syndrome, waardoor hij constante pijn voelde in zijn linkerhand.

Toen zijn moeder dit zag, wist ze dat het tijd was. De dag erna belde ze de dokter om de amputatie van zijn hand in te plannen. Shaquems hand werd tot net onder de pols geamputeerd en daarmee verdween de constante pijn. Hij kon verder met zijn leven.

Wat Shaquem het allerliefste deed, was American Football spelen. Net als zijn tweelingbroer. Nou ja, net als… Zijn broer had natuurlijk een extra hand, iets wat best van pas komt tijdens de balsport. Maar Shaquem besloot het niet bij de pakken neer te zitten . Hij compenseerde. Paste zich aan. Waar hij minder goed was qua grip op de bal, compenseerde hij met een flinke portie snelheid en doorzettingsvermogen.

Alleen voor jongetjes met twee handen

Maar dat ging niet altijd van een leien dakje.Toen hij acht jaar oud was, probeerde de coach van de tegenstander hem van het veld te houden. American football, zo vond de coach, was namelijk voor jongetjes met twee handen.

“Mijn verhaal is niet één of andere sentimenteel tranentrekker”
“Mijn verhaal is niet één of andere sentimenteel tranentrekker"Getty Images

“Hij deed alsof er iets mis was met mij,” vertelt de football-speler als hij terugdenkt aan het incident. “Alsof ik niet thuis hoorde op het veld. Dat was het moment waarop ik me besefte dat ik altijd mensen het tegendeel zal moeten bewijzen.”

En dat deed hij. Hij bleef fanatiek spelen. Op de middelbare school, op de universiteit en uiteindelijk werd hij gescout om als linebacker voor de professionele club de Seattle Seahawks uit te komen. Dat dat uniek is voor iemand met een geamputeerde hand, beseft hij zich maar al te goed.

Nu schittert hij in een Nike-reclame

“Mijn verhaal is niet één of andere sentimenteel tranentrekker,” schreef Shaquem Griffin in een essay. “Het is niet eens een zielig verhaal - tenminste dat vind ik niet. Het is gewoon mijn verhaal.” Griffin schrijft dat hij niets kan veranderen aan zijn aangeboren aandoening Waar hij wél wat aan kan doen is hoe hij omgaat met zijn amputatie.

Dat is niet onopgemerkt gebleven, want de hele wereld kan hem nu zien schitteren in de nieuwste Nike-reclame. Samen met Colin Kaepernick , Serena Williams en anderen, is hij door Nike gekozen als één van de zes “changemakers” in de nieuwe Just Do It-campagne.

Shaquem Griffin in de nieuwste Nike-reclame
Shaquem Griffin in de nieuwste Nike-reclameNike

“We moeten elkaar steunen”

De 23-jarige Griffin snapt als geen ander hoe waardevol zijn voorbeeldfunctie is voor andere mensen die een amputatie hebben ondergaan. Sterker nog, hij omarmt het. “Ik voel me net als alle andere jongens en meisjes met een aangeboren afwijking. We moeten elkaar steunen.”

En zo is het maar net.

Oh en herinner je die tweelingbroer van Shaquem nog? Hij heet Shaquill en toen de broertjes naar de universiteit wilden gaan, hield Shaquill vol dat hij naar geen enkele school zou gaan als Shaquem niet óók aangenomen werd. Zo gezegd, zo gedaan. Ze hebben samen gespeeld in het universiteitsteam en Shaguill is nu ook cornerback voor de Seattle Seahawks. Want als de broers ergens een hekel aan hebben, is het van elkaar gescheiden zijn.

Shaquill en Shaquem Griffin
Shaquill en Shaquem Griffin spelen nu samen voor de Seattle SeahawksGetty Images
18 september 2018 15:45
Bron: 
New York Times