Kersthuis Rein
Beau Geraeds
Beau Geraeds
Freelance schrijver

Een kersthuis met één regel: geen knipperlampjes, die maken je gek

Niemand in zijn familie is zo kerstgek als Rein. Hij begon ooit met het versieren van een kleine dakkapel. Dertig jaar later neemt hij het complete huis onder handen. "Ik heb nu driehonderd  meter lichtslang om het huis."

Kersthuis Rein
Kersthuis Rein

Kerstverlichting uit Turkije

Op zoek naar kerstfanaten, stuitte ik op de besloten Facebookgroep Creatief met kerst. Ik werd nieuwsgierig: welke mensen zitten hier achter? In de groep komen foto’s voorbij van het sprookjesachtige kersthuis van Rein Eijkelboom. Ik zoek contact met hem. "Ik ben ooit eens de familiestamboom wezen doorspitten om te kijken of er in de familie meer kerstidioten zijn zoals ik", vertelt Rein. "Die kon ik niet vinden. Het begon met het versieren van een klein dakkapelletje bij mijn ouders thuis. Daarna werd het de complete voorgevel van de woning. Ik stapte van normale kerstlampjes over op lichtslangen. Op vakantie in Turkije kocht ik lichtslangen en die nam ik mee naar Nederland."

Met zó veel lichtslangen rond het huis, moet je opletten dat je energiezuinig werkt

Benodigdheden voor de kerstversiering haalt Rein niet alleen bij tuincentra. "Ik kom daar nog wel voor lampjes en kerstballen. Lichtslangen haal ik nu bij de groothandel, want die zijn veel te duur bij tuincentra. De kwaliteit is ook belangrijk. Met zó veel lichtslangen rond het huis, moet je opletten dat je energiezuinig werkt." Rein wil ieder jaar uitbreiden en vernieuwen. Hij wil iets anders dan anderen: "Dus dan moet je zelf gaan bouwen!" zegt hij enthousiast.

Kersthuis Rein
Kersthuis Rein

Negen jaar geleden liet Rein een slee bouwen met rendieren ervoor, die nog altijd pronkt in zijn voortuin. "Die slee is dit jaar voor het laatst te zien. Volgend jaar ga ik een ouderwetse Volkswagenbus bouwen in kerststijl, met ski’s op het dak en een kerstman voorin. Die bus komt op een skelterframe te staan. Ik wil het zelfs zo bouwen, dat ik erop kan rondrijden door de wijk."

De katten denken allebei dat ze in een kerstdorp kunnen liggen

Je grote boodschap in kerststijl

Eerst had Rein in huis veel kerstpoppetjes en andere frutsels. Die heeft hij er dit jaar allemaal uitgegooid. De versiering in huis is beperkt - voor zijn doen. In de woonkamer staat een kerstboom van 2.5 meter hoog – die Rein ‘gewoon een leuk boompje’ noemt – met 1500 lampjes en 280 kerstballen erin. Het toilet wordt ook niet overgeslagen: een kerstboompje en een kerstman-hoes om de wc-bril mogen niet ontbreken. In de woonkamer vindt een klein experiment plaats. Rein heeft een half kerstdorp in een kleine kerstboom gebouwd, om te kijken hoe de katten hierop reageren. "De katten denken allebei dat ze in een kerstdorp kunnen liggen, en dat moet je niet hebben", zegt Rein lachend.

Slee in de voortuin van Rein
Slee in de voortuin van Rein

Rein staat voran!

Kerstfanaat Rein en zijn vrouw wonen met hun drie kinderen in Amersfoort. De kinderen vinden de kerstversiering leuk – al is de een enthousiaster dan de ander. "Ik heb een grote puber van zestien die het enorm gaaf vindt en zelf ook bezig is met kerstversiering. De kinderen hebben alle drie een kerstboom in hun kamer. Vanavond hebben we bij de oudste nog lampjes opgehangen. Gekleurde lampjes; dat soort gein. Hoe gekker, hoe leuker."

Rein met zijn vrouw en drie kinderen tijdens hun bruiloft afgelopen oktober
Rein met zijn vrouw en drie kinderen tijdens hun bruiloft afgelopen oktober

 Rein is het hele jaar door bezig met gezelligheid – niet alleen met kerst. Ook wanneer er bijvoorbeeld voetbal van het Nederlands Elftal is en de straat oranje wordt versierd. "Daar draai ik mijn hand niet voor om. Ik doe wel mee! Als er iets te vieren is en ik weet het, dan sta ik voran! Dat is misschien ook mijn kracht, doordat ik al dertig jaar bezig ben met versiering."

Creatief met kerst

Die Facebookgroep waar ik Rein tegenkwam, is niet de enige (online) groep waarin hij actief is. In creatief met kerst zit hij nu een jaar of drie. "Ik wilde bij die besloten groep uit nieuwsgierigheid. Ik vroeg me af wat voor leukigheid mensen allemaal hebben staan met kerst. En ik wilde natuurlijk mijn eigen woning een beetje promoten."

Het is een dure competitie

In de Facebookgroep ziet hij ‘leuke plaatjes’ voorbij komen, vertelt Rein. Hij noemt het een ‘gezonde competitie’. Competitief? Ja, dat is Rein wel. Hij heeft al meerdere prijsuitreikingen gewonnen met zijn kerstversiering. Daar doet hij nu niet meer aan mee. Maar prijs of geen prijs, Rein bouwt voor zijn plezier. ‘’Als ik berichten van anderen in de groep zie, denk ik: wat kan ik hier uit halen? Ik wil iets anders dan anderen. Twintig dezelfde rendieren vind ik niet leuk. Ik wil iets bijzonders hebben!’’

Niet uit het tuincentrum 

Je moet wel wat over hebben, voor zo’n huis vol kerstversiering. "Het is een dure competitie", zegt Rein. "In de Facebookgroep zie ik vooral de standaarddingen uit de bouwmarkt en het tuincentrum voorbij komen. Grote ornamenten, zoals die aan de zijkant van ons huis, haal je daar niet vandaan. Die moet je zelf maken." Bovendien heeft iedereen een eigen smaak, ook als het gaat om kerstversiering. "Ik hou van rust en strak, dat zie je binnen terug. Wij hebben één regel: geen knipperlampjes. Daar word je helemaal gek van."

Op de vraag wat kerstmis voor Rein betekent, antwoordt hij lachend: "Veel lampjes!" Wat een lolbroek hè, hij loopt natuurlijk te geinen. "Mijn gezinnetje staat op nummer een. Normaal werk ik altijd op tweede kerstdag, maar door de lockdown kan ik dit jaar ook op tweede kerstdag thuis zijn. Lekker samen zijn, dat is het mooiste dat er is"