Joost Prinsen over Godfried Bomans
Photograph of M

Godfried Bomans heeft nooit een prijs gekregen, daar wil Prinsen verandering in brengen

Ooit schreef Joost Prinsen een column in het Haarlems Dagblad met de oproep dat het Godfried Bomans genootschap een bloemlezing van al zijn serieuze werk zou moeten uitgeven. Nu, twintig jaar later werd hij door uitgeverij Meulenhoff gevraagd om dat te doen. "En daar is dit het resultaat van", aldus Prinsen die doelt op het boek 'In alle ernst'.

Joost Prinsen over Godfried Bomans
Joost Prinsen over Godfried Bomans

Ter ere van de vijftigste sterfdag van Godfried Bomans, stelde Joost Prinsen het boek 'In alle ernst' samen. De meeste mensen kennen Godfried Bomans als een humoristische man. Zo kwam hij ook vaak naar voren op televisie. Om hem weer tot leven te wekken had Prinsen geen beeldmateriaal nodig: "Ik kreeg een doos met zeven boeken van 800 pagina’s elk. Dat is 5600 pagina’s in totaal."

Een enorme productie 
Die boeken heeft Prinsen allemaal gelezen om vervolgens een selectie te kunnen maken van zijn serieuze werk. Drie maanden lang, om de dag, drie en een half uur waardoor hij uiteindelijk een longlist kon samenstellen.

Die man heeft zich doodgewerkt

Bomans was een productieve, creatieve man: "Naast al dat televisie- en radio werk heeft hij over de hele wereld lezingen gehouden", vertelt Prinsen. Ook maakte hij jaaroverzichten voor bedrijven. "Die man heeft zich doodgewerkt". Prinsen vindt dan ook dat Bomans te weinig waardering voor zijn werk heeft gekregen.

Geen prijzen, ook postuum niet 
Tot op heden heeft Bomans geen prijzen voor zijn werk gekregen, ook niet postuum. Wanneer Margriet aan Prinsen vraagt, welke prijs hij postuum nog aan Bomans zou willen geven, antwoordt hij: "De prijs voor betere schrijver dan vele andere schrijvers, die wel een prijs gekregen hebben." Beiden lachen en Margriet reageert: "Dat klinkt als Bomans."

Tot slot leest Prinsen een passage uit het boek voor. Benieuwd? Klik hieronder om de voordracht, maar ook het hele gesprek te bekijken.