Ad Bos, die in 2001 de misstanden in de bouw aankaartte, wil de journalistiek graag bedanken. "Ik heb het niet alleen gedaan, ik deed het samen." Na de uitzending van M overhandigde hij een schilderij aan Margriet en de hele journalistiek. Lees hieronder het verhaal.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp

Ad Bos kreeg in 2001 veel bekendheid als klokkenluider van de bouwfraudezaak. Hij bracht namelijk grote fraudepraktijken aan het licht in de bouwsector. Na talloze pogingen om de misstanden bij de overheid aan te kaarten, bracht hij zijn verhaal toch naar buiten. Dat deed hij in de documentaire van Zembla: Sjoemelen met Miljoenen. "Als je als klokkenluider naar buiten treedt, moet je het goed doen, anders ga je er helemaal aan."

'Margriet bracht het verhaal terug op tafel'

Samen met journalisten Jos van Dongen en Oscar van der Kroon maakte hij de documentaire. "Dankzij Jos en Oscar is mijn verhaal in de openbaarheid gekomen", vertelt hij. "Margriet bracht het verhaal terug op tafel en doet het niet vergeten, daarom heb ik het schilderij aan haar gegeven."

Lees ook:

Het schilderij symboliseert positiviteit en vriendschap. "Het gaat over vooruitkijken, een blik op de zon en warmte", aldus schilder van het kunstwerk Theo Leering. "Het schilderij lijkt heel grijs, zoals het verhaal van Ad, maar als je goed kijk zal je zien dat de omgeving is opgebouwd uit tien verschillende kleuren."

Het schilderij van Theo Leering

Ik voelde me een opgejaagd dier

Hoe is het nu?

Twintig jaar na de uitzending is het leven van Bos compleet veranderd. Hij verkocht zijn villa en woonde vervolgens drie jaar lang in een camper. "Ik voelde me een opgejaagd dier, we moesten steeds ergens anders heen", vertelt Bos. Toch kwam hij vaak terug op dezelfde plek: "Een klein stukje grond waar ik sinds 1971 al kom. We hebben een goede band met de boerenfamilie." Precies op die plek wil Bos graag zijn nieuwe huis bouwen.

Wil je het hele fragment over klokkenluiders bij M zien? Bekijk het hieronder.

Renske Leijten
16 min 12 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Renske Leijten en Lousewies van der Laan pleiten voor betere bescherming van klokkenluiders. Zij gaan in gesprek met klokkenluider Ad Bos, die morgen twintig jaar geleden onthulde hoe 344 Nederlandse bouwbedrijven zich schuldig maakten aan grootschalige fraude. Ook schuiven Joke Wortel en Paul Veerman aan, zij zijn de kinderen van Nederlands eerste klokkenluider Frits Veerman.