Pascal Vermeulen komt over de finish © still AD.nl
Photograph of M

Pascal kreeg een hartinfarct tijdens marathon, maar loopt 'm twee jaar later alsnog uit (!)

"Vandaag staan we op dezelfde locatie waar ik twee en half jaar geleden ben gevallen en een hartinfarct heb gehad." Pascal Vermeulen (48) kreeg tijdens de marathon van Rotterdam 2019 een hartinfarct en belandde drie dagen in een coma. Nu, twee jaar later maakt hij af waar hij destijds eindigde. Pascal vertelt zijn verhaal bij het AD en Rijnmond: "Ik ga vandaag de laatste drie kilometer lopen, omdat ik het toch eigenlijk wel symbolisch wil afsluiten."

 

Pascal Vermeulen komt over de finish © still AD.nl
Pascal Vermeulen komt over de finish © still AD.nl

Zondag 7 april 2019 blijft voor Pascal een traumatische dag. Met al 7 kilometer te hebben gelopen en nog 3 kilometer te gaan, zakte de 48-jarige hardloper in elkaar. Het laatste wat hij zich nog goed kan herinneren is de start, de rest is voor hem één groot zwart gat. "Ik liep de 10 kilometer recreatieloop met twee vrienden. We hadden hem al vaker gelopen en waren goed voorbereid. We zouden ieder ons eigen tempo lopen; ik was ze al snel kwijt omdat ik na tweehonderd meter moest plassen en een Dixie opzocht", vertelt hij aan Rijnmond. Drie dagen later ontwaakt hij uit een coma op de IC van het Erasmus MC.

Ik was gezond, ik ben een kwartier dood geweest en daarna was ik weer gezond

Om zijn trauma een plek te geven, loopt Pascal samen met zijn vrienden de laatste 3 kilometer vanaf de plek waar hij twee jaar geleden eindigde. "Ik wil het afsluiten, anders blijf ik erover malen”, vertelt hij. “Ik was gezond, ik ben een kwartier dood geweest en daarna was ik weer gezond." Het voelt dan ook meer als een feestje om het leven op deze manier te vieren.

Grillig herstel

Pascal wil de route graag uitlopen omdat zijn herstel niet makkelijk verliep: "Het geestelijke herstel ging vrij grillig. Ik ben hier een aantal keren terug geweest om te kijken hoe ik het zou gaan ervaren, wat voor emoties ik hierbij had. En elke keer kwam ik erachter dat het tegenviel, dat het me emotioneel meer deed dan lichamelijk", vertelt hij aan het AD.

Echt fantastisch, alle emoties kwamen los

De finishlijn

Onder het geluid van een juichend publiek lukte het Pascal om de 3 kilometer uit te lopen. Samen met zijn vrienden kwam hij juichend over de finish. "Een fantastisch moment, zeker als je de Coolsingel op komt draaien en het laatste stukje richting de finishlijn loopt. Echt fantastisch, alle emoties kwamen los", vertelt een blije Pascal. 

Het was een emotioneel moment toen loopvriend Richard samen met Pascal over de finishlijn liep. "Emotioneel, vooral toen we ook zijn vrouw en kinderen zagen", aldus Richard. "Dan besef je wel dat hij eigenlijk heel veel geluk heeft gehad."

Bekijk de video van het AD hier.