Joop (95) is de oudste conciërge van Nederland, maar stoppen? Absoluut niet!
Photograph of M

Joop (95) is de oudste conciërge van Nederland, maar stoppen? Absoluut niet!

Hij is geliefd bij de leerlingen en al ruim 55 jaar in loondienst bij het Maritiem College in Ijmuiden. En met pensioen gaan? Daar moet de 95-jarige meneer Scholts niets van weten. Een dagelijks bestaan zonder werk dat past hem niet, laat hij weten aan het Noord Hollands nieuws.

Joop (95) is de oudste conciërge van Nederland, maar stoppen? Absoluut niet!
Joop (95) is de oudste conciërge van Nederland, maar stoppen? Absoluut niet!

Werken op school is wat Joop Scholts het liefste doet. Inmiddels alweer 35 jaar geleden kon hij dankzij de VUT-regeling met pensioen, alleen een leven als pensionado zag hij niet zitten. Van de toenmalig directeur kreeg hij de sleutel van school in zijn handen gedrukt en mocht hij de eerstvolgende maandag gewoon weer terugkomen. En zo geschiedde.

Een bron van inspiratie

Huidig directeur Frank Out is nog altijd blij met het aanbod van zijn voorganger. Want ondanks het feit dat Joop officieel nog maar vier uur in dienst is, verschijnt hij dagelijks met zijn brommer op het plein, vertelt Out aan het lokale nieuws. Volgens hem is de conciërge een inspiratie voor de leerlingen én het personeel. "Ik ben heel trots dat iemand het al 55 jaar leuk vindt om op deze school te werken", vertelt Out. En die waardering is inmiddels verzegeld: het plein is gedoopt tot het 'Joop Scholtsplein'.

Niet alleen meneer Scholts zelf en de directie zijn blij met zijn aanwezigheid, ook de  leerlingen zijn vol lof. Onder hen staat de conciërge bekend als 'Ome Joop' en zijn tosti's zijn populair. "Hij is de beste broodjesverkoper!", zegt een van de leerlingen. En ook schilderen en timmeren, daar draait de beste man zijn hand niet voor om.

In 2020 waren er nog 300 duizend 65-plussers

(Bron: CBS)

Joop Scholts is volgens cijfers van het CBS is lang niet de enige die op zijn 65ste de werkvloer nog (lang) niet wil verlaten. Samen met hem, werkten in 2020 nog zo’n driehonderdduizend andere 65-plussers vrolijk door. Dat is ruim 3,3 procent van het totaal werkenden in Nederland.

Niet zelden krijgt Joop de vraag waar hij de energie nog vandaan weet te halen. Zijn geheim? Dat antwoord is simpel: bezig blijven! "En veel vis eten natuurlijk." Zolang hij gezond is, pakt meneer Scholts nog met liefde de brommer om naar school te gaan. Zie jij jezelf tot die leeftijd werken?