Gevangenis
Photograph of M

Dit zijn de vier quarantainelessen van een ex-gevangene

Ruim twintig jaar spendeerde deze 41-jarige vrouw achter de tralies. Hoewel dit quarantainetijdperk voor velen onwennig aanvoelt, heeft zij meer dan genoeg ervaring met een geïsoleerd bestaan. Wat kunnen wij leren van een ex-gevangene in de huidige crisistijd? In The Guardian deelt ze haar ervaring.

Gevangenis
GevangenisUnsplash

#1 Accepteren kun je leren

De eerste en belangrijkste les die deze ervaringsdeskundige ons op het hart drukt is 'acceptatie'. Leer de situatie omarmen zoals hij is. Besef dat het lot niet in jouw handen ligt en geef je over aan de situatie. Jij gaat het coronavirus niet in je eentje uit de wereld helpen, voor velen is binnenblijven de beste manier om een steentje bij te dragen. Dus je kunt maar beter zo min mogelijk het huis verlaten. 

Leer de situatie omarmen zoals hij is

#2 De muren zijn je bescherming, niet je gevangenis

Hoewel de vier muren waarin zij zelf leefde natuurlijk wél een echte gevangenis vormden, heeft het eigen perspectief grote invloed op je belevingswereld. Je kunt de muren waarin je leeft zien als gevangenis, maar ook als bescherming. In dit geval vormen die muren het schild tegen de onzichtbare dreiging die het coronavirus heet. Je kunt dit schild verafschuwen, maar je kunt er ook voor kiezen om blij te zijn met het dak boven je hoofd dat de vijand buiten houdt.

#3 De wereld draait niet om jou

Hoe hard dit ook klinkt, het is waar. De wereld draait niet om jou. Er wordt een collectief gevecht gevoerd om in strijd tegen een dodelijke vijand. Tijd voor jou om een pas op de plaats te maken. Gun de mensen die deze strijd voeren de ruimte om dit zo goed mogelijk te doen. Dat kan dus ook betekenen dat jij je voorlopig even moet terugtrekken. 

#4 Aandacht is de sleutel tot succes

Natuurlijk moet je het één en ander aanpassen aan je levensstijl, maar raak niet in paniek: veel dingen kun je óók binnen doen. Ook al kun je niet meer alle dingen doen die je altijd deed, binnen zijn de opties ook eindeloos. Het is echt niet nodig om de hele dag achter de geraniums te blijven zitten. De sleutel tot succes zit hem in de aandacht die hebt voor hetgeen dat je doet: hoe klein die handeling of activiteit ook is. Als je dingen doet met volledige aandacht, dan geeft dat voldoening. Hoe groot of klein de handeling zelf dan mag zijn.

Niemand weet hoe lang de quarantaine duurt, en voor iedereen is alles even onzeker. Misschien kunnen we deze tijd gebruiken om af en toe even stil te staan bij onze vrijheid. Vaak zien we pas hoe waardevol iets is, op het moment dat je het niet meer hebt.

Bron: 
The Guardian