Een flinke domper in de vaccinatiestrategie: AstraZeneca gaat 60 procent minder vaccins leveren aan Europa dan afgesproken. En dat kunnen we er nou net niet bij hebben, was de reactie van OMT-lid Anja Schreijer. Ze reageert op het laatste nieuws en de bedreigingen waarmee het Outbreak Management Team te maken kreeg.

OMT-lid Schreijer

"We moeten nu als een sodemieter gaan vaccineren. We willen zo snel mogelijk het aantal besmettingen terugdringen, de kwetsbaren vaccineren - juist voordat de Britse variant de overhand gaat nemen", maar die snelheid lijkt met het nieuws van fabrikant AstraZeneca in gevaar te komen. Een tegenvaller, aldus Schreijer.

Nederland staat onderaan

Nieuws waar we dus niet echt op zitten wachten… Want de enige uitweg uit deze ellende is toch die prik in de arm. Hoe komt het toch dat andere landen sneller zijn? Schreijer verwijst naar de uitleg van haar OMT-collega Marc Bonten, die afgelopen zondag te gast was bij WNL op Zondag.

Percentage gevaccineerden in Europa, bron: NRC

"Er zijn twee uitschieters - los van een paar kleine oliestaten: Israël en het Verenigd Koninkrijk", zei de arts-microbioloog afgelopen zondag. "Israël heeft niet met de Europese commissie meegedaan. Zij hebben in tegenstelling tot ons land, de inkopen zelf gedaan en niet bij Europa." Daar hebben ze wel twee keer zoveel voor betaald, voegt Bonten toe. Het Verenigd Koninkrijk heeft hun eigen 'toetsingsautoriteit', legt de arts-microbioloog uit. Een autoriteit die sneller kan beslissen.

Arts-microbioloog Bonten afgelopen zondag bij WNL Op Zondag

Bedreigingen aan het adres van OMT-leden

Terug naar Schreijer, die bij M reageert op het artikel van De Volkskrant, waarin een jaar lang OMT-leden werden gevolgd (leestip). In het stuk wordt pijnlijk duidelijk dat de leden van het Outbreak Management Team last hebben gehad van ernstige bedreigingen… 

"Nou, dat was echt wel een heel triest moment", vertelt Schreijer. "In welke wereld zijn we nu beland? We zitten hier keihard te vechten - alle frustraties daargelaten. Het is wij, met z’n allen, tegen het virus. Maar daar voel je je soms wel even alleen in staan." Een heel raar moment, voegt ze toe. Toch laat Schreijer zich niet uit het veld slaan, bijvoorbeeld als het gaat over publiciteit. "Ik denk dat het belangrijk is dat we blijven uitleggen hoe wij gedacht hebben, toen we dat OMT-advies schreven."

Lees ook:

De stip op de horizon… 

Oké, hopelijk ben je er nog. Want er is ook goed nieuws, meldt Het Parool. En dat kunnen we momenteel wel gebruiken. "Alleen al van de Amerikaanse farmaceut Pfizer komen voor de zomer ongeveer 7,5 miljoen doses naar Nederland. Dat zijn er een stuk meer dan we eind vorig jaar hadden verwacht", schrijft de krant. "Het eveneens Amerikaanse Moderna doet daar nog eens 1,5 miljoen vaccins bovenop. Kom je uit op 9 miljoen vaccins, goed voor het vaccineren van 4,5 miljoen Nederlanders."

Goed nieuws voor kwetsbare ouderen, mensen in het verpleeghuis en de 60-minners. Want, schrijft Het Parool, als die doelgroepen beschermd zijn, zal de druk op de ziekenhuizen fors afnemen. En dat klinkt als muziek in de oren!

Ben je benieuwd naar het gesprek met OMT-lid Schreijer? Kijk dan hieronder het gesprek terug!