"Dit soort scenario's bedenk je natuurlijk niet", aldus demissionair minister Slob over het winterse weer dat de (her)opening van veel basisscholen door het land belemmerde. Een opening die gepaard ging met grote zorgen. En niet alleen vanwege de winterse omstandigheden…

“We voelen ons onbeschermd in de klas” aldus docent Yvonne Feil

Gelukkig konden de meeste scholen open, vertelt demissionair minister van Onderwijs Arie Slob aan tafel bij Margriet. "Daar was heel veel vreugde, heb ik van veel kanten gehoord." Maar naast die vreugde, zijn er ook zorgen, laat Yvonne Feil, leerkracht van van de Julianaschool in Overveen weten. "Een dag met gemengde gevoelens, want veel leerkrachten voelen zich ook wel een beetje onveilig." Een gevoel dat onrust met zich meebrengt. Niet alleen bij docenten, maar ook bij de kinderen, merkt Yvonne.

"Een mondkapje heeft als doel om een gevoel van veiligheid te geven, maar het geeft bij kinderen soms ook een angstig gevoel", zegt lerares Yvonne Feil die vandaag de kinderen weer mocht ontvangen. #ditisM pic.twitter.com/Z5AOZjEVST

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 8, 2021

Onbeschermd in de klas

"Als je in een vliegtuig zit, komt er een mondkapje naar beneden voor de moeder. Met die bescherming kan ze haar kinderen beschermen." Die bescherming heeft ze nu niet. "Ik voel me een moeder met dertig kinderen, maar dan vrij onbeschermd. Je hebt geen vaccin en geen preventieve tests die beschikbaar zijn voor kinderen." Zijn we niet het paard achter de wagen aan het spannen? Vraagt Yvonne aan minister Slob.

"Neem de maatregel dat leerlingen in quarantaine moeten bij besmetting (onderwijspersoneel en leerlingen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan 5 dagen in quarantaine, red.). Dat is ook ter bescherming van de mensen die in de school werken." Maar ben je dan eigenlijk niet al te laat, vraagt Yvonne aan de minister. "Als op dit moment iemand thuis in de situatie komt waarin bijvoorbeeld een zus of broer corona heeft, moet het kind thuisblijven." En dat is een nieuwe maatregel, legt Slob uit. "In de oude situatie mocht de desbetreffende leerling wel naar school."

"Er worden op dit moment zelftesten gevalideerd, die willen we in gaan zetten voor het primair onderwijs", zegt demissionair onderwijsminister @arieslob. #ditisM pic.twitter.com/cgjHImB4nP

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 8, 2021

Zelftesten voor het onderwijs

"Voor het primair onderwijs geldt dat de docenten - onverkort - nog steeds voorrang hebben bij de teststraat, waar gelukkig al sneller een uitslag is dan een aantal weken geleden”, vertelt Slob, die druk bezig is met zelftesten voor op de scholen. 

"Naast de sneltesten, komen er nu ook zelftesten. Maar die moeten natuurlijk wel gevalideerd zijn. Dat zijn de ontwikkelingen die nu gaande zijn." Mochten die testen goedgekeurd zijn, worden ze ingezet voor het primair onderwijs, voegt de minister toe.