Still uit Ik alleen in de klas
Photograph of M

Dit is wat alledaagse racisme inhoudt

Een hoge score halen voor de Cito-toets, maar toch een vmbo-t advies krijgen. Hoe kan dat? Documentairemaker Karin Junger geeft een spoedcursus alledaags racisme. En dat is de moeite waard om even te lezen.

Still uit Ik alleen in de klas
Still uit Ik alleen in de klas

Zwart in een witte wereld

Zelf is Karin Junger wit en ze dacht altijd dat racisme wel meeviel in Nederland. Tot ze zelf drie zwarte kinderen kreeg. Ze vertelt aan Brandpunt +: “Als brave witte burger dacht ik altijd: we zijn allemaal gelijk en niemand is moedwillig racistisch. Dus toen ik mijn kinderen kreeg, was mijn eerste instinct om niet de nadruk te leggen op hun huidskleur. Helaas werd deze brave witte burger ingehaald door de werkelijkheid. Hoe ouder mijn kinderen werden, hoe meer ik te horen kreeg welke rol racisme in hun leven speelt. Toen besefte ik: mijn kinderen zijn zwart in een witte wereld.”

Ben ik anders?

Daarom besloot ze een documentaire te maken over haar drie kinderen en hun diverse vriendengroep. Stuk voor stuk succesvolle millennials met de wereld aan hun voeten, die toch te maken krijgen met discriminatie. Ja, ook in Nederland. Voor haar documentaire Ik alleen in de klas vroeg ze aan hen:  wanneer was de eerste keer dat je besefte dat je anders behandeld werd vanwege je huidskleur? Die heftige verhalen speelde de vriendengroep vervolgens na.

Soulayma haalde een hoge score voor de Cito-toets maar kreeg een vmbo-advies
Soulayma haalde een hoge score voor de Cito-toets maar kreeg een vmbo-advies

Een hoge score maar toch naar het vmbo

Waaronder het verhaal van Soulayma, die van haar basisschool de Cito-toets niet mocht maken van de juf – ‘omdat ze het toch niet goed zou doen’. Na aandringen van haar moeder mocht Soulayma alsnog de eindtoets volbrengen. Ze haalde een score van 540, wat voor de meeste kinderen een havo/vwo-advies zou betekenen. Soulayma kreeg een vmbo-t advies. Als ze het naspeelt, zie je dat het haar nog steeds dwars zit.

Dat overkomt iedereen wel eens

De verhalen van deze jongeren gaan vaak om kleine incidenten zoals geplaagd worden in de klas of geweigerd worden voor een club. Dat overkomt iedereen natuurlijk wel eens, wit of zwart. Maar benadrukt Junger: er zijn ook grote, bloedserieuze voorbeelden. Denk aan (...) afgewezen worden voor een stageplek. Dat is uiteindelijk het effect van al deze kleine incidenten bij elkaar opgeteld: jongeren met talent haken af.”

Lees het hele interview op Brandpunt +

Bron: 
Brandpunt +