FOTO: Shahak Shapira
Photograph of M

Na het zien van deze foto’s denk je nog wel een keer na over je jolige foto naast het Holocaustmonument

Deze Israëlische kunstenaar protesteert tegen selfies bij het Holocaustmonument. Dat doet hij op een gruwelijke manier, maar het zet je wel aan het denken. En dat is misschien wel even nodig.

FOTO: Shahak Shapira
FOTO: Shahak Shapira

In zijn kunstproject ‘Yolocaust’ geeft de kunstenaar en satirius Shahak Shapira een heftig commentaar op vakantiegangers die op de foto gaan bij het Holocaustmonument in Berlijn. Hij zocht op social media naar jolige foto’s die mensen genomen hebben bij het monument. Vervolgens photoshopte hij dezelfde mensen in gruwelijk beelden van de Nazi vernietigingskampen. De kunstenaar wil hiermee een statement maken: onthoudt waar deze betonnen blokken voor staan.

FOTO: Shahak Shapira
FOTO: Shahak Shapira

Als je spijt hebt, kun je hem mailen

Het monument is gemaakt ter nagedachtenis aan de zes miljoen joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn in concentratiekampen en trekt al jaren hordes toeristen. Velen gaan hier op de foto en klimmen daarvoor op de grote betonnen blokken en nemen grappige poses aan. Lijkt redelijk onschuldig, maar in de context van de jodenvervolging - en daar gaat het Holocaustmonument wel over - is die grappige foto opeens wel heel erg ongepast. De kunstenaar laat weten dat als je zelf op een van deze foto’s staat, en je hebt er spijt van, je hem kan mailen om je eraf te halen.

FOTO: Shahak Shapira
FOTO: Shahak Shapira

‘Monument van schande’

Dit statement is nu relevanter dan ooit. Afgelopen dinsdag noemde de leider van de rechts populistische partij AfD, Björn Höcke, het Holocaustmonument “een monument van schande”. Hiermee is hij de eerste Duitse politicus die uitspreekt dat hij een eind wil maken aan de centrale rol die het herdenken van de Holocaust in de Duitse samenleving speelt.

Hieronder kun je het kunstproject bekijken. Zie hoe het beeld verandert als je er met je muis overheen beweegt. Waarschuwing: ze zijn erg heftig om naar te kijken.

19 januari 2017 16:45
Bron: 
Yolocaust