Foto: Getty
Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
contributor

Obama vertelt eindelijk over zijn leven na zijn presidentschap (en wel aan Prince Harry)

Elke kerst draagt de BBC Radio 4 het hoofdredacteurschap over aan een hooggeplaatste gast. Dit jaar is dat Prince Harry. En hij interviewt niemand minder dan Barack Obama.

Foto: Getty
Foto: Getty

Wekelijks luisteren 7 miljoen mensen naar het radioprogramma Today en met dit interview zullen de luistercijfers wel helemaal de pan uitrijzen.

Zijn laatste dag

Het gesprek begint met de vraag hoe Obama zijn laatste dag als president beleefde en hoe het was om van de één op de andere dag geen president meer te zijn. Zo abrupt als het lijkt, was het niet volgens hem. Tijdens zijn presidentschap kon hij zich bezig houden met dingen die hij belangrijk vindt en dat kon daarna nog steeds.

Obama: “Wel zijn er natuurlijk dingen, de meer ceremoniële taken van een president, die ik altijd zo goed mogelijk deed, maar waarvan ik nu wel blij van ben dat ik die niet meer hoef te doen.”

Foto: ANP
Foto: ANP

Stand by your man

In zijn antwoorden benadrukt hij ook meerdere keren hoeveel steun hij heeft gehad zijn vrouw Michelle Obama. Ze was in zijn ogen de beste first lady. Hoewel dat op zich geen verrassing is, laat dit wel zien dat hij zichzelf en zijn vrouw ook ná zijn presidentschap als powerkoppel blijft neerzetten.

Boodschap voor millennials

Wat ook interessant was, is hoe de voormalig president denkt over het gebruik van social media door de huidige generatie jonge leiders. Oftewel: de millennials. In het kort ziet hij het zo: het is een mooie plek om gelijkgestemden te ontmoeten, maar hij waarschuwt ook dat online ‘alles wordt gesimplificeerd’.

Obama: “Als je de mensen persoonlijk ontmoet, zie je dat ze complex zijn.” Wil je de wereld veranderen, dan moet je offline verder met wat je online opstart.

Maak elke dag een beetje beter dan de dag ervoor

President Obama

Ook vraagt Prince Harry nog even naar zijn goede voornemens voor 2018. Obama gelooft niet echt in goede voornemens, vooral omdat mensen die vaak niet waarmaken, stelt hij. Obama: “Ik geloof meer in elke dag net iets beter je best doen dan de dag ervoor”

Kauwgom, schatje

Prince Harry sluit het interview af met een bliksemronde waarbij hij telkens tussen twee dingen moet kiezen. Onze favoriet is: “sigaretten of kauwgom?”. Waarop hij antwoord: “Gum now, baby.”

Beluister het hele interview via de onderstaande link. Wij zitten in ieder geval - heerlijk ouderwets - aan de radio gekluisterd.

Bron: 
BBC Radio 4