"Je kunt je ergeren aan zwerfafval of je kunt er iets aan doen. Dan doe ik liever iets," begint Simone van Fulpen, baasje van 'ploghond' Bob. Ploggen wordt steeds groter in Nederland, maar wat is het precies?

Ploggen

Rennend afval opruimen, dat is in het kort waar het allemaal om draait. Ploggen dus, een trend die van Zweden naar Nederland is overgewaaid. Een combinatie van ‘joggen’ en ‘plocka upp’, wat oppakken betekent. Vrijwillig rennen én afval opruimen, een bijzondere combinatie vonden we. En daarom zijn we op zoek gegaan naar heuse ploggers. Waarom doen ze dit? En wat maakt het leuk?

"Het was heel onwennig, want je hebt het gevoel dat iedereen je aankijkt", vertellen Jeroen Hoeboer en Sjoerd Meijer over hun eerste keer ploggen. Twee jonge mannen uit Utrecht die zogenoemde ‘clean ups’ organiseren. Sinds 2020 hebben ze meer dan 850 kilo (!) aan zwerfafval opgeruimd. 

Onder de mayonaise

"We hadden toen nog geen handschoenen, alleen een vuilniszak. Na onze run hebben we al het afval op straat gegooid en gingen we het scheiden. Het was op een zaterdagochtend, dus er lag allemaal troep van het stappen tussen. Onze handen zaten helemaal onder de mayonaise en weet ik veel wat," vertelt Jeroen lachend.

Lees ook:

De jongens scheiden het afval nu niet meer, omdat het erg veel tijd kost. Wel houden ze altijd een weegmoment, vertellen ze. Aan het einde van de tocht is een vuilniszak rond de 3 á 4 kilo. "Tijdens een tocht van 5 kilometer was er een recordzak van 7 kilo. Die persoon heeft het laatste stuk met deze volle zak gerend."

Natuurlijk, een fijn wedstrijdelement, geeft Sjoerd toe. Maar het gaat verder dan dat. "We wegen het afval altijd na onze wandelingen om bewustzijn te creëren. We willen het ook gezellig maken, zodat steeds meer mensen mee gaan doen. Na het weegmoment bekijken we hoeveel afval het in totaal is, zodat mensen een gevoel van voldoening krijgen."

Mensen gooien minder snel afval op straat, wanneer je iemand anders ziet opruimen

Jeroen

Plogdog Bob

Het zijn niet alleen mensen die ploggen. Bob is een labradoodle die ook graag een steentje bijdraagt aan het opschonen van de straten. Samen met zijn baasje Simone van Fulpen ploggen ze in de straten van Haarlem. Simone deelt foto’s van haar tochten met Bob op haar Instagram.

"Sinds twee jaar zorg ik ervoor dat ik altijd een zakje bij me heb tijdens de hondenwandeling. Als ik afval zie, kan ik het niet laten liggen. Bob helpt ook mee. Hij vindt het leuk om een blikje of een flesje op te ruimen", zegt ze trots. "Hij pakt het dan op en neemt het mee naar huis." Een voorbeeld die veel mensen zouden moeten volgen. "Je zou zo makkelijk veel mensen kunnen mobiliseren als je alleen al tijdens je hondenwandeling of gewone wandeling wat meer op je omgeving let en wat opruimt."

Afval opruimen is geen straf, het is leuk en hoort bij de taak als burger

Voor Anke Hazeleger begon het ooit als hobby. Die tijd ligt inmiddels achter haar, het ploggen is nu haar fulltime baan. Ze organiseert clinics en houdt de omgeving van De Bilt schoon. Daarnaast is ze erg actief als @plogitup op Insta. "Ploggen is goed voor de natuur, maar ook voor jezelf. Het is te vergelijken met paaseitjes zoeken. Soms baal je als je geen afval vindt, terwijl dat eigenlijk een goed teken is."

Er zijn veel vooroordelen rondom het oppakken van afval op straat. “Mensen koppelen afval opruimen vaak aan een taakstraf, dat stigma moet weg. Iedereen is verantwoordelijk voor de aarde. Afval opruimen is geen straf, het is leuk en hoort bij de taak als burger. Ik maak me daar hard voor."

Anke leert mensen haar plogtechniek tijdens de clinics die ze geeft. "Ik doe altijd voor hoe je kan rapen, dus met een squat of lunge. Zo blijf je in beweging. Wat ik het leukst vind, is mensen vertellen over duurzame ontwikkelingen. Ik ben een soort gids tijdens het rennen."

Lees ook:

Naast blikjes, flesjes en mondkapjes worden er ook vreemde dingen gevonden tijdens het ploggen. Anke bewaart haar gekste vondsten in haar kantoor. Ze laat een drone zien die in het bos is gevonden. "Ik ga altijd op zoek naar dit soort dingen. Het is een soort van schatzoeken," zegt ze, terwijl ze een plastic kinderzwaard laat zien.

Enthousiast geworden over het ploggen? Anke geeft een tip: "Het belangrijkste tijdens het ploggen is dat je lekker blijft rennen, je moet niet stoppen onderweg. Ga squatten en lungen zodat je de volgende dag ook een beetje spierpijn hebt." Net sport, dus