David Attenborough is dé stem achter veel prachtige natuurdocumentaires. Maar de beroemde verteller spreekt zich nu ook uit over het behoud van onze planeet. Want volgens hem is het zeer slecht gesteld met de toekomst van het dierenrijk. Vox sprak met de 92-jarige Attenborough.

David Attenborough

David Attenborough heeft in essentie als producent, verteller en documentairemaker het televisiegenre ‘natuurdocumentaire’ uitgevonden. Met programma’s als Life on Earth, Blue Planet en Planet Earth bracht hij het dierenrijk naar huiskamers over de hele wereld. Met name beelden van onaangeraakte stukken land waar het leven floreerde met af en toe een kleine afslag naar een ecologische crisis, vaak veroorzaakt door mensen.

Attenborough moest zijn onafhankelijkheid bewaren tijdens het inspreken van de afleveringen omdat hij werkte voor de BBC. Maar nu, in de Netflix-documentaire ‘Our Planet’ kon de 92-jarige wél een duidelijk eigen geluid laten horen. “Het voelde bevrijdend”, vertelt hij aan Vox.

‘Het wordt alleen maar erger’

“Ik heb in de afgelopen veertig jaar nog nooit een serie gemaakt die niet afsloot met het feit dat er dingen veranderen in de natuur en dat we daarop moeten letten”, vertelt Attenborough. “Dus het is niet per se nieuw. Maar de eis dat we er absoluut expliciet over moesten zijn en het met zoveel mogelijk kracht moesten uitspreken is wel nieuw.”

Lees ook:

Volgens Attenborough zitten we al dik in de problemen. “Het wordt alleen maar erger. De enige vraag die we nog kunnen stellen is hoeveel erger het gaat worden en hoe snel dat gaat gebeuren. Als we dit niet binnen tien jaar aanpakken hebben we een heel groot probleem.” De grootste dreiging komt volgens Attenborough door de klimaatverandering en dan met name hoe dit verschijnsel de oceaan beïnvloedt. “Enorme hoeveelheden mensen zijn afhankelijk van de oceaan voor voedsel. We kunnen het ons niet veroorloven om fouten te blijven maken. Er blijft straks niets meer over als de temperatuur van het water stijgt en we de zeeën blijven vergiftigen.”

Kritiek

Maar er is zeker ook kritiek op de serie ‘Our Planet’. Zo stellen researchers in de Amerikaanse krant The Washington Times dat bepaalde scènes helemaal niet kloppen. Zoöloog Susan Crockford bestempelde een van de afleveringen zelfs als gekunstelde onzin en ‘tragedy porn’. In de beruchte scène duiken honderden walrussen vanaf de rand van een klif om te pletter te vallen. ‘Our Planet’ suggereert dat de tragedie te danken is aan het broeikaseffect en het smelten van het zee-ijs. Maar volgens Crockford is het tegenovergestelde waar. Zij denkt dat de walrussen van de klif vallen omdat ze met enorme aantallen zijn en elkaar in de weg zitten.

Een ding is in ieder geval zeker, de beelden van ‘Our Planet’ zijn prachtig. Kijk en oordeel zelf, zouden wij zeggen.