Hoe de wereld er over honderd jaar uitziet, is slechts afhankelijk van vijf factoren. BBC zette ze voor je op een rij. Houd ze goed in de gaten!

Bron: Unsplash

#1. De wereldbevolking groeit als kool

Volgens het meest waarschijnlijke scenario van de VN leven er in 2100 11,2 miljard  mensen op de aarde. Dat is een schatting, we weten het dus niet zeker. Om het even in perspectief te plaatsen: we zijn nu met 7,5 miljard. Het zal er dus iets anders uit gaan zien als deze schatting uitkomt.

Bron: BBC Future

#2. We leven langer

We worden allemaal ouder worden en krijgen minder kinderen. Dat betekent dat we straks met een heleboel grijze koppen zitten. Wereldwijd is de gemiddelde leeftijd nu 72 jaar en de verwachting is dat die in 2100 stijgt naar 83 jaar. De zogenaamde 'populatie piramide' verandert in een 'populatie bijenkorf'.

Bron: BBC Future

#3. We willen allemaal in de stad wonen

In 2030 zullen er 41 megasteden zijn met meer dan 10 miljoen inwoners. En in 2050 woont twee derde van de wereld in stedelijke gebieden. Wat gebeurt er als 6,3 biljoen mensen samen in één stad gaan wonen? Dat kan een probleem gaan worden.

Bron: BBC Future

#4. Waar halen we onze energie vandaan?

Op dit moment komt 86 procent van alle energie die we gebruiken van fossiele brandstoffen. En maar tien procent komt van duurzame energiebronnen. Het gebruik van zonne-energie groeit echter wel snel. In 2015 was het verbruik van deze energie 7,5 keer groter dan in 2010. BBC voorspelt dat landen die investeren in duurzame energiebronnen daar in de toekomst het verschil mee gaan maken ten opzichte van landen die dat niet doen.

Bron: BBC Future

#5. Wordt jouw baan ook overgenomen door robots?

Volgens onderzoekers van Oxford University kan de helft van de banen in de Verenigde Staten in de toekomst gedaan worden door een robot. Telemarketeers, accountants en taxi-chauffeurs kunnen bijvoorbeeld vervangen worden in de komende deccenia. Er zullen echter ook altijd banen blijven bestaan waar wel mensen voor nodig zijn. Bijvoorbeeld banen waarbij creativiteit en empathie een grote rol spelen. Het is wel waarschijnlijk dat hele bedrijfstakken zich zullen moeten gaan aanpassen aan de komst van slimmere robots.

Bron: BBC Future