Boze veganisten
Photograph of M

Waarom boze veganisten misschien beter een toontje lager kunnen zingen

Bombarie, rode verf en geweld zijn volgens veel veganisten absoluut geoorloofd in de strijd tegen de vlees- en zuivelindustrie. The Huffington Post laat de andere kant zien van die altijd vriendelijke veganisten.

Boze veganisten
Boze veganisten

De slagers in Frankrijk hebben de politie onlangs gevraagd om extra bescherming nadat er zes mensen werden gearresteerd wegens vandalisme. Deze veganistische vandalen zijn een aantal winkels fysiek te lijf gegaan omdat er vlees en zuivelproducten werden verkocht.

Maar ook in Groot-Brittannië worden steeds meer slagers of andere partijen uit de vleesindustrie slachtoffer van vandalisme. “Stop met het vermoorden van dieren. Word vegan.”, werd op de muur van een slagerij gekladderd. Maar het blijft niet altijd bij een onschuldig likje verf, want hetzelfde familiebedrijf werd ook bedreigd met een bomaanslag.

Met de harde hand profileren

Voor veel dierenrechtenactivisten is veganisme nog maar het begin van de strijd tegen dierenleed. “Als je eenmaal veganistisch bent, is het niet alleen je morele plicht om onze boodschap te verspreiden maar ook om actie te ondernemen tegen alle partijen die vlees, zuivel en eieren produceren”, aldus de woordvoerder van de Animal Liberation Front in The Huffington Post. “En als die acties toevallig illegaal zijn, dan moet dat maar voor lief worden genomen.”

“We steunen de acties niet alleen, we moedigen ze zelfs aan. De escalatie is nodig om onze boodschap over te brengen”, legt de woordvoerder uit.

Maar lang niet alle veganisten zijn blij met deze extreme en soms gewelddadige acties. Volgens The Huffington Post is het dan wel een goede manier om veel media-aandacht te krijgen, maar maak je uiteindelijk meer vijanden dan vrienden.

Vreedzaam protest

En dat terwijl het uiteindelijke doel van alle dierenvrienden is om veganisme zo mainstream mogelijk te maken. De dierenactivisten uit Vernon, Californië, geloven juist in een vreedzaam protest. Zij verzamelen zich regelmatig voor het ‘Pig Vigil protest’ tegen het slachten van varkens.

De demonstranten worden tijdens deze bijeenkomsten aangemoedigd om foto’s en video’s te maken van de varkens voordat ze geslacht worden. Maar het belangrijkste is dat deelnemers vriendelijk blijven en niet oordelen over de mensen die wél vlees eten. Sterker nog, ‘vriendelijk glimlachen’ wordt aangemoedigd waar mogelijk.

Veganist en activist Ed Winters voert actie in Vernon en werd zelf ooit slachtoffer van geweld tijdens een demonstratie. Aan de Amerikaanse website legt hij uit hoe die ervaring zijn eigen visie heeft veranderd: “Vroeger was ik bikkelhard en maakte ik zoveel mogelijk lawaai, maar uiteindelijk merkte ik dat ik mensen daarmee alleen maar verder van me wegduwde”.

Een minder obsessief en perfectionistisch streven

De oprichter van het plantengeoriënteerde evenementenbedrijf Vevolution, Judy Nadel en Damien Clarkson, zeggen zich ongemakkelijk te voelen bij een veganistische cultuur die zo uitgesproken protest voert. “Om mainstream te worden moet de beweging juist veel minder veroordelend en inclusiever worden naar mensen die misschien alleen nog maar experimenteren met veganisme.”

Jodi Monelle, oprichter van de veganistische en plantaardige nieuwswebsite livekindly, sluit zich daarbij aan. “Het gevaar van confronterende vormen van activisme is dat er een mate van ‘perfectie’ wordt verwacht die té veel is voor de meerderheid van de mensen. Als de vegan movement wil blijven groeien, moeten we dat perfectionistische model loslaten.”

"We willen veganisme niet neerzetten als beperkend, maar juist leuk, toegankelijk en aantrekkelijk maken. Want veel nieuwe veganisten stoppen ermee omdat ze niet van de ene op de andere dag aan alle eisen kunnen voldoen. En dat is zonde."

Mocht je er nou zelf over denken om veganist te worden, dan hoef je je dus niet te laten ontmoedigen als het niet meteen helemaal lukt. Elk beetje helpt. En zo niet, dan niet natuurlijk. Ben je benieuwd naar het artikel van The Huffington Post? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Huffington Post