Als je aan China denkt, denk je al snel aan smog, vervuild water en de eeuwige mondkapjes van haar bewoners. Geen wonder, want China is ‘s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen. En toch zijn ze - geloof het of niet- óók de wereldleider in duurzame energie. Hoe dat zo gekomen is legt The Economist uit in dit filmpje.

Kolen, kolen en nog meer kolen

In het filmpje wordt uitgelegd hoe door de snelle industrialisatie van China ervoor gezorgd heeft dat miljoenen mensen niet meer in armoede leven. Maar niet zonder kosten voor het milieu. De economische groei van China leunt namelijk op het gebruik van kolen, de meest vervuilende fossiele brandstof die er is. Vandaar ook die laag smog in steden zoals Beijing.

Foto: ANP

Hier kan wat verdiend worden

Hoewel de Chinese overheid nog niet staat te popelen om kolen als brandstof op te geven, zien ze wel in dat klimaatverandering een groot probleem is. Maar in plaats van beren op de weg te zien, ziet China mogelijkheden om economische een slaatje te slaan uit de opkomende duurzame energiesector. Zoals in zonne- en windenergie.

Ze stoppen er flink veel geld in

In 2015 alleen al heeft China zijn capaciteit om zonne-energie op te wekken verhoogd met 74%, hiermee zijn ze ‘s werelds grootste opwekker van zonne-energie. Ook investeerden ze in 2015 welgeteld 111 miljard dollar in duurzame energie en dit bedrag wordt in 2020 ruim verdrievoudigd.

Foto: ANP

Een gat in de markt

Vooral nu  Amerika onder president Trump geen grote speler lijkt te worden op het gebied van duurzame energie, is de weg vrij voor China om dit gat in de markt op te vullen.

Wij zijn benieuwd!