Plastic afval
Photograph of M

Weg met wegwerpplastic: dit bedrijf bezorgt boodschappen in herbruikbare verpakkingen

Per wereldburger hebben we in de afgelopen 65 jaar meer dan duizend kilo plastic verbruikt. De Plastic Soup Foundation schrijft dat er nu wereldwijd meer dan 400 miljoen ton plastic wordt geproduceerd. Daarvan bestaat meer dan een derde uit, je raadt het misschien al, verpakkingen. Loop heeft daar iets op bedacht. Biedt dit bedrijf toekomstperspectief voor het indammen van onze plasticproductie? 

Plastic afval
Plastic afvalANP Foto

Nieuwe service in Engeland

In de Verenigde Staten en Frankrijk is het bedrijf al actief, maar sinds 15 juli 2020 kunnen ook de Britten gebruik maken van de online boodschappenservice van Loop. In plaats van boodschappen die verpakt zijn in wegwerpverpakkingen, die dus voor een heel groot deel bestaan uit plastic, bezorgen zij je boodschappen in herbruikbare verpakkingen. 

Unilever en PepsiCo zijn inmiddels al met het bedrijf in zee gegaan en hebben naast hun gebruikelijke producten zoals je ze kent, een lijn ontwikkeld die ze zullen verkopen via Loop. Producten in een verpakking die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Loop producten
Loop products

De melkman 

Het idee doet een beetje denken aan de melkman van vroeger. De dienst rijdt rond, levert het product, maar je zorgt zelf voor de glazen fles die gevuld kan worden. Nu doet Loop dit net een beetje anders. Zij bezorgen de producten namelijk wel in een verpakking, maar daarbij betaal je een borg voor de verpakking die wordt meegeleverd. Later kun je dan de verpakking inleveren en wordt het opnieuw gebruikt, klinkt handig, toch? 

De Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland gaan ons dus al voor, maar wie weet kunnen we deze service binnenkort ook in Nederland verwachten. Een welkome oplossing zou het in ieder geval zijn. Want in de afgelopen 65 jaar is er ongeveer 6300 miljoen ton afval ontstaan waarvan 12 procent is verbrand en 9 procent gerecycled. De overige 79 procent? Dat afval is op de vuilnisbelt terechtgekomen of verbrand. Niet echt een duurzaam dus. 

Bron: 
The Guardian