Door Saksham Gangwar. Foto: Unsplash
Photograph of M

Hoge stem als man? Zeg maar dag tegen die promotie

Geen promotie, een lager salaris en een leidinggevende rol kun je al helemaal op je buik schrijven. Uit Italiaans onderzoek komt naar voren dat er sterke vooroordelen zijn richting het stemgeluid van lhbt'ers op de werkvloer.

Door Saksham Gangwar. Foto: Unsplash
Door Saksham Gangwar. Foto: Unsplash

Dat schrijft het Amerikaanse Mic. Bizar, maar hoe is dit te verklaren? Heel simpel gezegd: het zijn eigenschappen die we in verband brengen met homoseksualiteit, die op de werkvloer worden gezien als een dooddoener.

Hoe een leider ‘hoort’ te zijn

Uit het onderzoek van hoogleraar Fabio Fasoli blijkt dat mannelijke Italiaanse werknemers met een hoge stem (een eigenschap die we onbewust associëren met homoseksualiteit) door de deelnemers een lager salaris toebedeeld kregen. Ook werden deze mannen aangemerkt als minder geschikt voor een leiderschapsrol. Maar hier komt het bijzondere: hetzelfde geldt voor vrouwen met een lage stem. Dat werd dan weer gezien als te mannelijk (en dus geassocieerd met lesbisch zijn).

(On)bewuste afwijzing

Natuurlijk hoeft dit niet de enige verklaring te zijn én werkt dit mechanisme vast niet even sterk in elk land, maar het zet je wel aan het denken over onze onbewuste voorkeuren. Zo vindt Fasoli zelf het meest zorgwekkende van deze studie, dat het aantoont dat met name heteroseksuele mannen onbewust lhbt’ers afwijzen voor samenwerking op de werkvloer. ‘’Dit laat zien dat discriminatie, bewust of onbewust, nog altijd sterk aanwezig is in onze samenleving.’’

Benieuwd hoe het precies werkt? Klik op de link hieronder om alles te lezen over dit onderzoek:

Bron: 
Mic