Foto: ANP
Photograph of M

Dankzij Arib vieren we het 100-jarig kiesrecht ‘pas’ in 2019

Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib moet ‘het algemeen vrouwenkiesrecht  het brandpunt van de viering van zijn, niet het sluitstuk’. En daarom vieren we 100 jaar kiesrecht ‘pas’ in 2019.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en ProDemos - een instituut dat rondleidingen organiseert op het Binnenhof -  willen graag stilstaan bij de invoering van het algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht. De feestelijkheden zouden verdeeld worden over twee jaar, te beginnen met een ‘officiële aftrap’ in de Ridderzaal op 12 december 2017. Precies 100 jaar nadat het ‘algemeen kiesrecht’ werd ingevoerd. Klein detail: dit telde alleen voor mannen.

Wat is nou het verschil tussen 1917 en 1919?

Daarom voelt niet iedereen iets voor deze officiële aftrap, of voor de twee jaar durende viering van het kiesrecht. Het zit namelijk zo: Het ‘algemeen kiesrecht’ anno 1917 betekende voor vrouwen slechts een algemeen passief  kiesrecht. Wat betekent dat zij zich wel verkiesbaar mochten stellen, maar nog niet zelf stemmen. Pas in 1919 mochten vrouwen zelf naar de stembus gaan.

Best wel raar dus om in 2017 het ‘algemeen kiesrecht’ te vieren, toch?

Nou, dat vond Kamervoorzitter Khadija Arib ook. Ze stelde dit weekend voor om het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht pas in 2019 vieren. Als mannen én vrouwen 100 jaar mogen stemmen.

‘Vrouwenkiesrecht is het brandpunt’

Arib ziet geen reden om de viering in 2017 al te laten beginnen. “Ik heb mijn bedenkingen bij een dergelijke getrapte opzet, waarbij de viering van het actieve vrouwenkiesrecht het sluitstuk vormt. Wat mij betreft zou dat juist het brandpunt van de viering moeten zijn,” schrijft ze in haar bezwaar.

Feest voor iédereen

Maar dat is niet de enige reden dat Arib de twee jaar durende viering zoals hij gepland stond niet zag zitten. De officiële aftrap op 12 december valt op een dinsdag. En dat is een dag dat alle volksvertegenwoordigers druk zijn met vergaderingen. Dit betekent dat er in de praktijk alleen ‘hoogwaardigheidsbekleders’ aanwezig zijn bij de feestelijke aftrap. En dat kan volgens Arib niet de bedoeling zijn: “Ik heb niets tegen hoogwaardigheidsbekleders, maar hoe verzin je het?”, schrijft ze in haar bezwaar.

Het resultaat van de discussie? Het evenement in de Ridderzaal is geschrapt op 12 december. ProDemos organiseert eigen dingen om het kiesrecht te vieren. En de Kamer viert het algemeen kiesrecht in 2019. Go Arib!

Bron: 
De Volkskrant