Vrouw in protest
Photograph of M

Iemand heeft berekend hoe lang het duurt voordat mannen en vrouwen gelijk zijn

Hoeveel jaar nog voordat vrouwen en mannen gelijk zijn? CNN komt met de feiten. Scroll door haar gelikte interactieve site en get your facts right over emancipatie.

Vrouw in protest
Foto: Getty

In IJsland zijn mannen en vrouwen al bijna gelijk, de emancipatie is daar zo goed als voltooid! Er werken bijna evenveel vrouwen als mannen in dat land en bijna de helft van alle beleidsmakers is een vrouw. Goed bezig IJsland!

Jemen doet het minder

Aan de andere kant van het spectrum zit Jemen. Daar gaat het het slechtst met de gendergelijkheid. In dat land werkt slechts 27,1 procent van de vrouwen tegenover 75,6 procent van de mannen. En er zijn nul vrouwelijke beleidsmakers.

Foto: Peter Hershey
Foto: Peter Hershey

Wereldwijd gezien gaat het ook nog niet al te best. Zo verdienen alle mannen bij elkaar jaarlijks bijna twee keer zo veel (21.000 dollar) als alle vrouwen (12.000 dollar). En als het gaat om politieke vertegenwoordiging is nog geen 3 op de 10 vertegenwoordigers een vrouw. Daarbij is het wereldwijd nog altijd minder normaal voor meisjes om naar school te gaan dan voor jongens.

Gaan we hier op wachten?

Ten slotte geeft de site aan wat we kunnen verwachten van de toekomst. Als we  op dezelfde voet doorgaan, is er over 61 jaar gelijkheid tussen mannen en vrouwen in West-Europa. Klinkt lang? Dit is nog het meest rooskleurige scenario. Andere delen van de wereld doen er langer over. Met als uitschieter Noord-Amerika die er 168 jaar over doet.

Foto: World Economic Forum (via CNN)
Foto: World Economic Forum (via CNN)

Maar CNN ziet ook dat veel landen grote stappen maken op het gebied van gendergelijkheid. Bezoek de website om alle resultaten te bekijken.

16 januari 2018 19:15
Bron: 
CNN