vrouwengeweld
Photograph of M

Een vuist tegen vrouwengeweld: "We moeten de stilte doorbreken"

Tijdens de internationale campagne tegen vrouwengeweld wijdt talkshow M de hele uitzending aan dit groeiende probleem. De pandemie laat een toename van huiselijk geweld zien. Aan tafel zitten slachtoffers, nabestaanden en ervaringsdeskundigen. "We moeten de stilte doorbreken, alert zijn en goed om ons heen kijken", aldus Margriet.

Een vuist tegen vrouwengeweld in M
Een vuist tegen vrouwengeweld in M

De Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepen tot de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van de VN blijkt dat dat er elke dag 137 vrouwen sterven aan geweld door een familielid of (ex)-partner. In Nederland sterft er iedere 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld. 

Seksueel misbruik, geweld en intimidatie zijn aan de orde van de dag. De dader is veelal mannelijk. Nu we aan de vooravond staan van mogelijk een nieuwe lockdown, en al twee jaar kampen met een pandemie, lopen de frustraties achter de voordeur op. Veel landen zien een toename van het huiselijk geweld  

Het is zo belangrijk dat we aandacht vragen voor dit veelal onbesproken probleem

"We weten vaak niet wat er zich achter de voordeur afspeelt. Het is zo belangrijk dat we aandacht vragen voor dit veelal onbesproken probleem. Dat we slachtoffers juist een podium bieden en de stilte doorbreken. We moeten om ons heen kijken en alert zijn op signalen", vindt Margriet van der Linden.

Door het hele land kleuren prominente gebouwen oranje. De kleur van een nieuwe dag, hopelijk zonder geweld tegen vrouwen. M is donderdagavond om 19:00 uur te zien op NPO 1. Naast slachtoffers en nabestaanden spreken ook Olcay Gulsen, zangeres Karsu en actrice Nazmiye Oral zich uit.