Twee gebroken nachten en je voelt je labieler dan ooit. De tranen springen in je ogen wanneer je een glas laat vallen en wanneer iemand in huis vraagt of je even de vuilniszak wilt weggooien, stamp je het liefst gillend de kamer uit. Wat doet slaap met onze emoties?

Chagrijnig? Lees hier wat slaap(tekort) doet met je emoties

Om antwoord te kunnen geven  op deze vraag, heeft neurowetenschapper en 'Sleepdiplomat' Matt Walker verschillende onderzoeken uitgevoerd. In een van zijn experimenten splitst hij een groep volwassenen op. Het ene deel kon genieten van een goede, acht uur durende nachtrust, terwijl het andere deel slachtoffer werd van een gebroken nacht. In de volgende fase is het brein van de deelnemers met een MRI-scan onder de loep genomen om te zien hoe het emotionele deel van de bovenkamer zou reageren. 

De ‘amygdala’ in het geel

De 'amygdala' is het deel van het brein dat in het bijzonder bestudeerd is. Vanuit dit deel van de hersenen wordt de emotionele reactie gereguleerd; niet alleen de vrolijke reacties, maar ook de woede uitbarstingen of huilbuien.

Extreme reactiviteit

Bij de groep mensen die acht uur slaap achter de rug had, was de reactiviteit van de amygdala gematigd en rustig. Maar - je voelt de bui waarschijnlijk al hangen - bij de personen met een gebrekkige nachtrust, reageert dit deel van de hersenen hyperactief. Sterker nog, bij de mensen met slaaptekort is de amygdala zestig procent meer responsief dan bij de andere groep. 

Prefrontale cortex

Naast dit stuk van je brein, speelt ook de zogeheten prefrontale cortex een cruciale rol in jouw manier van reageren. "De prefrontale cortex kunnen we zien als de CEO van je brein", legt Walker uit. "Dit deel is heel goed in het nemen van beslissingen op een hoog niveau en het uitdelen van taken." Een van de delen in je brein die vanuit hier wordt aangestuurd is de - inmiddels welbekende - amygdala. 

Lees ook:

Uit uitgebreider onderzoek is gebleken dat bij een goede nachtrust de communicatie tussen de prefrontale cortex en de amygdala soepeltjes verloopt. Maar, bij de andere groep wordt de verbinding continu verstoord, waardoor de amygdala dus overgevoelig én overmatig reageert na een korte nacht.

Weet jij je slaapritme weer te herstellen en weer goed uitgerust je ogen te openen in de ochtend? Dan worden je emoties tijdens de diepe slaap verwerkt en lukt het de volgende dag weer om je emoties keurig te reguleren! 

Meer weten of liever de TED video kijken? Dat kan hieronder.