Deze supermarkt gaat gratis menstruatieproducten verstrekken
Photograph of M

Deze supermarkt gaat gratis menstruatieproducten verstrekken

De strijd tegen menstruatiearmoede is in volle gang. Vorig jaar werd er in Schotland een wet aangenomen waardoor er nu op openbare plekken toegang is tot gratis tampons en maandverband. Nieuw-Zeeland volgde snel en nu zet Ierland de volgende stap: vanaf volgende maand kun je met een coupon menstruatieproducten afhalen in de supermarkt.

Deze supermarkt gaat gratis menstruatieproducten verstrekken
Deze supermarkt gaat gratis menstruatieproducten verstrekken Vormgeving Eva Hassing

"Beperkte toegang hebben tot de middelen die je nodig hebt om veilig en comfortabel je menstruatie door te komen", zo wordt menstruatiearmoede volgens De Bovengrondse gedefinieerd. Wereldwijd menstrueren er ongeveer twee miljard vrouwen en iedere willekeurige dag zijn er zo’n 800 miljoen vrouwen ter wereld ongesteld, schrijft Plan International. Een enorme groep, maar toch zijn er nog genoeg taboes rond ongesteldheid te doorbreken.

Een Nederlands probleem 

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat in Ierland vijftig procent van de vrouwen tussen de 12 en 19 jaar moeilijkheden ondervindt bij het aanschaffen van menstruatieproducten. . Een op de tien van hen geeft aan noodgedwongen minder passende producten te gebruiken tijdens de menstruatie. Een probleem dat niet alleen in het buitenland speelt… Ook binnen de Nederlandse grenzen is menstruatiearmoede een veelvoorkomend probleem.. Uit een onderzoek van Plan International (2019) blijkt dat 1 op de 10 vrouwen in Nederland wel eens financieel niet in staat is menstruatieproducten aan te schaffen. 

Nadat in November 2020 in Schotland een nieuwe wet werd aangenomen waarmee menstruatieproducten op openbare plekken gratis toegankelijk zijn geworden voor vrouwen, was het Nieuw-Zeeland die het voorbeeld volgde. Ook in Nederland worden inmiddels op verschillende plekken, zoals de Vrije Universiteit Amsterdam, gratis producten aangeboden. Progressie, dus! 

Stappen vooruit

Nu is het Ierland die een tandje bijzet in de strijd tegen de zogeheten menstruatiearmoede. Vanaf 3 mei kunnen vrouwen maandelijks een coupon aanvragen via de app van de Duitse supermarktketen, waarmee zij gratis producten kunnen afhalen in de winkel. Wie weet doet goed voorbeeld wederom volgen!