De zogenoemde knaldrang is hoog. Na ruim een jaar kon het uitgaanspubliek (voor heel even) hun hart ophalen. Voor sommigen een uitgelezen moment om eens om je heen te gluren en - wie weet - een potentiële zoenpartner aan de haak te slaan. Maar waarom tongen we eigenlijk? We zetten vijf redenen voor je op een rij. 

Dit is waar een potje tongworstelen allemaal goed voor is

#1. Bacterieel fuif

Ten eerste: zoenen levert je de nodige gezondheidsvoordelen op. Misschien is dat niet de eerste afweging die je maakt wanneer je je charmes in de strijd gooit, maar het is natuurlijk wél een fijne bijkomstigheid. Wanneer je zoent - en daarbij het nodige speeksel met elkaar uitwisselt - worden er zo’n tachtig miljoen (!) bacteriën gedeeld. En laten die bacteriën nu net een fijne boost zijn voor ons immuunsysteem. Handig, toch? 

#2. Goed voor het gebit

Niet alleen je immuunsysteem is gebaat bij een potje tongen, ook je gebit is je dankbaar. Het extra speeksel dat tijdens het zoenen wordt aangemaakt zorgt ervoor dat je tanden beter zijn beschermd tegen tandplak en het zorgt er ook nog eens voor dat bacteriën makkelijker worden opgeruimd. (Overigens blijft tandenpoetsen ook nog steeds sterk aan te raden). 

Die ‘superbaby’ wordt gecreëerd door twee mensen met een verschillend MHC

#3. Testen van immuunsysteem

Naast het opkrikken van ons eigen immuunsysteem, zijn er theorieën waarin wordt gesteld dat zoenen een manier is om het immuunsysteem van de andere partij te testen. In ons DNA zit een deeltje dat het Major Hisocompatibiliy Complex (MHC) wordt genoemd. Dat zorgt ervoor dat eiwitten kunnen binden aan je cellen; een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Vanuit evolutionair perspectief is het belangrijk om het nageslacht te voorzien van een ijzersterk afweersysteem. En die 'superbaby' zou op de wereld gezet kunnen worden door mensen met een verschillend MHC. 

Lees ook:

Kijk, we begrijpen dat je in de kroeg geen microscoop op zak hebt om het volledige immuunsysteem van je zoenpartner onder de loep te nemen. Maar gelukkig heeft de natuur daar evolutionair een oplossing voor gevonden. Het DNA van de ander wordt onbewust gekeurd op basis van feromonen, die we proeven en ruiken tijdens het zoenen. Dus vind je iemand na die eerste zoen eigenlijk niet meer interessant? Dan kun je voortaan zeggen dat de feromonen een rode vlag hebben gehesen…

#4. Tegen allergische reacties

Frappant, maar aangetoond door Japans wetenschapper Hajima Kimata. Een half uur zoenen met een lover zou allergische reacties verminderen. In 2015 won de wetenschapper samen met drie Slowaakse onderzoekers de Ig Nobelprijs dankzij hun bevindingen op het gebied van zoenen en de medische voordelen daarvan. 

Het experiment van Kimata werd uitgevoerd onder 24 mannen en vrouwen die last hebben van hooikoorst. Wat bleek? Na dertig minuten zoenen achter gesloten deuren was het aantal antilichamen dat de allergenen te lijf gaat, flink afgenomen. 

#5. Goed voor geilheid 

Volgens sommigen antropologen is zoenen een manier om onze seksdrive dankzij hormoonuitwisseling een slinger te geven. (Omdat deze theorie zich focust op de hormoonhuishouding bij mannen en vrouwen, gaat deze alleen op binnen een heterogeen normatief). Testosteron is voor zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op seksueel gebied. 

Tijdens het zoenen word je voorzien van een extra shot testosteron

Kort gezegd, hoe meer testosteron, hoe meer zin in seks. Mannenspeeksel bevat testosteron en wanneer er gezoend wordt, wordt de partner voorzien van een extra shot. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van dopamine en oxytocine gestimuleerd; en laten dat nu net de stoffen zijn die in ons brein worden gelinkt aan gevoelens van liefde en vertrouwen, zo schrijft de Radboud Universiteit. 

Toch handige informatie om te hebben, als je in de toekomst weer eens wat speeksel hebt uitgewisseld. Maar buiten alle gezondheidsvoordelen en immuniteit-boosts die je overhoudt aan een potje tongen, moet het natuurlijk vooral leuk zijn. Dus vergeet niet even om de wederzijdse instemming te checken, voordat je iemands bacteriën toe-eigent.