Meisje met meloen voor haar mond
Maic Oudejans
Maic Oudejans
Freelance schrijver

Mensen die 40+ zijn en gelukkig met het leven, wat is jullie advies aan twintigers?

De huidige maatschappij lijkt verslaafd aan geluk. Maar het najagen ervan blijkt juist ongelukkig te maken. Dus wat maakt dan wel gelukkig? In een tijd waarin onze normaal gesproken ongekende vrijheden beperkt worden is deze vraag misschien wel relevanter dan ooit. En aan wie kan je het antwoord dan beter vragen aan de mensen die wel gelukkig zijn?

Reddit
RedditReddit

Op r/AskReddit werd een topic geopend waarin gelukkige veertigers werd gevraagd om hun tips voor een gelukkig leven te delen met twintigers. Reddit ontplofte in de twee dagen erna. Het topic heeft al meer dan 87,800 upvotes en 14,200 reacties. Dit zijn de vijf beste en nuttigste tips volgens CNBC.

1. "Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen"

"Gedurende mijn gehele twenties dacht ik dat ik geen nieuwe carrière kon starten, m’n kansloze vriendje niet kon dumpen of niet terug naar school kon gaan. Ik zat in een bepaald traject, had mijn keuzes gemaakt en moest er maar het beste van maken", zegt Reddit-gebruiker Purplelicious.

“Maar dat is totale onzin. Je hebt geen idee hoe jong je bent en hoeveel tijd je hebt om te doen wat je wil doen”, vervolgt ze, “toen ik dat had uitgevogeld vond ik de man van m’n dromen, kreeg ik eind dertig een kind, liet ik m’n hele carrière vallen toen ik eind veertig was en startte ik een nieuwe carrière na m’n vijftigste.” 

Vrouw achter een smiley ballon
Pas je verwachtingen aan, aan de realiteit en geniet van wat je hebtLidya Nada, Unsplash.com

Pas je verwachtingen aan, aan de realiteit en geniet van wat je hebt

GWS1121

2. "Het maakt allemaal niks uit als je er niet van kan genieten"

De tweede reactie is van een gebruiker met de cryptische naam GWS1121. Hij zegt dat je je verwachtingen moet aanpassen aan de realiteit en dat je moet genieten van wat je hebt: "Relax en wordt niet overdreven boos. De echte les is om te accepteren dat niet altijd alles gaat zoals je wilt en dat dat oké is. Niet met de perfect partner getrouwd? Die persoon bestaat niet. Stel je verwachtingen bij naar de realiteit en waardeer de mensen die van je houden om wie je bent."

Hij gebruikt dezelfde redenering voor de perfecte auto of een promotie op je werk en eindigt dan met: “Het punt is, ontspan, geniet van de reis, werk aan je doelen, maar onthoud ook dat het niks uitmaakt als je er niet gaandeweg van kan genieten.”  

Meisje met meloen voor haar mond
Hoe word ik gelukkig?Caju Gomez, Unsplash.com
Reddit post
“Begin nu met sparen voor je pensioen. Vermijd schuld. Flos dagelijks. Beweeg dagelijks.” Lipsweater @Reddit

3. "Begin nu met sparen voor je pensioen"

Misschien lijkt het wat vroeg om aan je pensioen te denken als je een enorme studieschuld weg te werken hebt en geen flauw idee hebt waar je het geld vandaan moet halen om een huis te kopen. Maar deze tip krijgt veel bijval op Reddit. Hij komt van iemand met de merkwaardige naam Lipsweater die meerdere tips in een reactie geeft: "Begin nu met sparen voor je pensioen. Vermijd schuld. Flos dagelijks. Beweeg dagelijks."

Hoewel hij zelf niet verder ingaat op zijn tips, zijn er andere Redditers die meer toelichting geven. Zo zegt MattDan79: “Ik had een pensioenspaarrekening kunnen openen in mijn twintiger jaren. Maar ik heb tien jaar verspild en daardoor moet ik nu tien jaar langer doorwerken.”

Geen schulden hebben is een fantastisch gevoel

Noisebarn

4. "Denk twee keer na voor je een dure auto koopt"

Misschien geldt deze tip meer voor Amerikanen dan voor Nederlanders, maar wellicht is het achterliggende principe wel het belangrijkst. De tip is geschreven door ene Noisebarn. Hij zegt: "Geen schulden hebben is een fantastisch gevoel. Denk daarom twee keer na voor je een aanbetaling doet voor die volledige uitgeruste droomauto die vaak niet meer biedt dan een mooi uiterlijk en snel in waarde daalt."

Natuurlijk is het bezitten van een auto praktisch om van A naar B te komen. Maar hoeveel moet je er dan aan uitgeven? Finance expert Sam Dogen verklaart aan CNBC dat de vuistregel voor de aanschaf van een auto is om maximaal 10% van je jaarlijkse inkomen uit te geven. “Het goede gevoel dat een nieuwe auto je geeft duurt maximaal een paar maanden, maar de afbetaling duurt jaren. Het geld dat je uitgeeft aan een wagen, kan je beter investeren in iets dat rendement oplevert.”

lachende man tilt andere man op
Geen schulden hebben is een fantastisch gevoelViktor Forgacs, Unsplash.com

5. "Stop nooit met het doen van dingen waar je van houdt" 

Het klinkt als een open deur, maar hoeveel mensen stoppen er niet met een hobby omdat ze er 'te weinig tijd' voor hebben zodra het echte leven begint? Redditer Denaris21 Schrijft daarom: "Ondanks dat ik een vrouw, kinderen en een baan heb, maak ik nog steeds tijd vrij voor gamen, tekenen, verhalen schrijven, strips lezen, basketbal, muziek luisteren, etc. Er is geen reden om een ellendige oude eikel te worden!"

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geeft hij ook praktische tips: “Gamen doe ik alleen in het weekend als ik de kans krijg en ik lees e-boeken op m’n mobiel wanneer ik wat tijd te doden heb. En ik heb altijd wel ergens een paar uur over om te tekenen. Natuurlijk plan ik ook tijd in met mijn vrouw en kinderen. M’n hobby’s doe ik tussendoor. Ik kijk weinig tv en ga niet veel uit, maar zo ben ik gewoon”, sluit hij af.

Geluk is er, en het wacht op je

Scott Halloway, New York University

Op latere leeftijd gelukkiger
Overigens is het niet heel gek om minder gelukkig te zijn als twintiger of dertiger, zegt Scott Halloway, succesvol ondernemer en professor aan de New York University’s Stern School of Business, in gesprek met CNBC. "Je jeugd, je tienerjaren, studententijd en de tijd als jongvolwassene zijn periodes met veel gave dingen. Er wordt je geleerd dat de wereld aan je voeten ligt. Maar dan eind twintig, begin dertig: shit get's real. Als je dan eind veertig, begin vijftig bent, dan gebeurt er iets geweldigs. Je begint te waarderen wat je al hebt. Dus als je als dertiger gestrest bent, of misschien soms teleurgesteld, dan is dat natuurlijk, misschien hoort het erbij. Het geluk is er en het wacht op je." 

Bron: 
Ask Reddit
Bron: 
CNBC