Wat betekent het om man te zijn? Topic Magazine vroeg vijf transmannen naar hun opvattingen over mannelijkheid. Hoe kijken zij tegen mannelijkheid aan? En hoe gaan ze om met heersende opvattingen over mannelijkheid die plots ook voor hen gelden?

Mannelijkheid door de ogen van vijf transmannen

De Boxer (Patricio Manuel, 33)
Patricio is een boxer en won als eerste transseksueel een professionele bokswedstrijd in de Verenigde Staten. Op zijn 28e onderging hij zijn transitie. “Waar ik het meeste naar uitkeek, was het sparren met mannen. Ik hoopte dat ze me na mijn transitie wél als serieuze tegenstander zouden gaan zien”, vertelt Patricio. Dat lukte. Inmiddels is hij een begenadigd tegenstander en heeft hij geen enkele moeite andere mannen knock-out te slaan.

Maar de eerste keer dat hij in gevecht ging met een andere man, zat hij nog midden in die transitie. “Iedereen wist dat ik trans was en mijn gezicht lag na die wedstrijd helemaal overhoop. Ik verloor mijn trainer, die had geen vertrouwen meer in me.”

Ik voelde me meer man worden en kwam tegelijkertijd ook achter de mindere kanten daarvan

Patricio Manuel

Patricio moest wennen aan zijn veranderende lichaam: “Dat heeft een aantal jaar geduurd.” Testosteron hielp, maar het veranderde ook wie hij was. “Ik voelde me meer man worden en kwam tegelijkertijd ook achter de mindere kanten daarvan”, legt hij uit. “Bewijsdrang, agressie. Dat waren eigenschappen waar ik als vrouw minder last van had.”

Volgens hem scheelde het dat hij op latere leeftijd begon met zijn transitie. Hij wist wie hij was als mens en stond sterk in zijn schoenen. Patricio: “Dat maakte het makkelijker om die verandering door te maken, want een man moet zichzelf eerst door en door kennen voor hij zijn mannelijkheid kan omarmen.”

Patricio Manuel

De Recensent (Henry Giardina, 33)
Henry is kunstrecensent voor onder meer de New York Times. In Topic Magazine vertelt hij over de beperkte opvatting die hij had over mannelijkheid: “Altijd sterk zijn en niet over gevoel praten.” Toen hij twintig was, kwam hij uit de kast. Henry voelde zich “een brein zonder lichaam”.

“Ik was jong en veronderstelde dat er maar één manier was om in een man te veranderen, namelijk door een geslachtsverandering en het nemen van testosteron.” Daar is hij inmiddels op teruggekomen. Hij slikt geen testosteron en voldoet niet aan de mannelijke standaard. Henry: “Mensen denken vaak dat ik een vrouw ben. Dat vond ik altijd verschrikkelijk, maar nu vind ik het prima. Het gaat erom wie jij bent en hoe jij je wilt voelen. Daar zijn geen regels voor.”

Het gaat erom wie jij bent en hoe jij je wilt voelen

Henry Giardina

De Schrijver (Thomas Page McBee, 37)
Thomas is schrijver van verschillende boeken. Waarom vechten mannen? Dat is de vraag die in zijn meest recente boek centraal staat. Het verschil tussen man of vrouw zijn, waren voor hem overduidelijk en direct zichtbaar. Thomas: “Ik voelde me ‘s-avonds op straat een bedreiging voor vrouwen. Dat wilde ik helemaal niet zijn. En voor ik het wist, maakte ik op werk - onbewust - seksistische opmerkingen naar vrouwen.” Het moeilijkste vond hij om na zijn transitie om te gaan met ‘de lockerroom’, de kleedkamer. “Het was een heen en weer van homofobe opmerkingen. Ik zei niks, want ik wilde de aandacht niet naar me toe trekken.”

Het heeft hem een aantal jaar gekost om zijn nieuwe identiteit en lichaam te accepteren. Maar nu ziet hij dat intimiteit en kwetsbaarheid net zo goed eigenschappen zijn van de man. “Nu heb ik het vertrouwen in mijn bestaansrecht als man”, zegt Thomas. “Voor mij betekent het zijn van een man, het zijn van mezelf. En ik ben blij dat ik dat nu weet.”

Lees de volledige interview met alle mannen via de link hieronder!