Pas als haar testosteronspiegel omlaag is, mag Caster Semenya weer mee doen
Photograph of M

Pas als haar testosteronspiegel omlaag is, mag Caster Semenya weer meedoen

Caster Semenya maakt te veel testosteron aan om zich te mogen meten met andere vrouwelijke atleten, dat oordeelt het Internationaal Sporttribunaal. De tweevoudig Olympisch kampioen zal medicijnen moeten slikken om haar testosteronproductie te onderdrukken, schrijft The Lily.

Pas als haar testosteronspiegel omlaag is, mag Caster Semenya weer mee doen
Pas als haar testosteronspiegel omlaag is, mag Caster Semenya weer mee doenANP

De Zuid-Afrikaanse atleet Caster Semenya zal haar testosteronproductie met medicatie omlaag moeten brengen als ze in de toekomst  aan atletiekwedstrijden wil deelnemen. Dat oordeelde het Internationaal Sporttribunaal CAS woensdag. Het panel van drie rechters koos de kant van IAAF (International Association of Athletics Federations), die eerder al tot deze uitspraak kwam. De atletieksport kan door de uitspraak een limiet handhaven waardoor sporters - waarvan wordt gedacht dat zij van nature meer testosteron produceren - uitgesloten mogen worden van deelname aan wedstrijden.

CAS vindt de uitspraak een discriminerend karakter hebben, maar stelt dat ‘de meerderheid van het panel oordeelde dat op basis van aangedragen bewijzen, deze discriminatie een noodzakelijk, redelijk en evenredig middel is voor het behoud van de integriteit van atletiek’. De controversiële zaak houdt verband met vrouwenrechten, eerlijkheid in sport en mensenrechten. De vraag die de rechtbank stelde was echter of het eerlijk is om Semenya te laten concurreren met vrouwen die biologisch gezien al een achterstand hebben en het eindoordeel was: nee.

Unieke gave

Semenya staat al ter discussie sinds ze op haar achttiende haar eerste wereldtitel won. In haar carrière wist ze nog twee keer de wereldtitel op haar naam te zetten en mocht ze twee olympische medailles in ontvangst nemen. In Parijs zette ze ook nog eens haar snelste 800 meter ooit neer. Daarmee is ze de snelste vrouw in bijna tien jaar tijd en staat ze vierde op de lijst van snelsten ooit. De atleet stelt in een officieel statement: “Vrouwen zoals ik moeten gerespecteerd worden en behandeld worden als ieder andere atleet. Mijn unieke gave zou gevierd moeten worden in plaats van gereguleerd.”

De olympisch kampioen spreekt zich weinig uit over haar strijd tegen de regel. “Ik vind het heel erg dat ik weer in de publieke belangstelling sta,” zegt de atleet in een verklaring .“Ik praat niet graag over de nieuwe regel. Ik wil gewoon op een natuurlijke manier hardlopen, gewoon zoals ik geboren ben. Het is niet eerlijk dat ik moet veranderen. Het is niet eerlijk dat mensen vraagtekens blijven stellen bij wie ik ben. Ik ben Mokgadi Caster Semenya. Ik ben een vrouw en ik ben snel.”

De topatleet kan binnen de komende dertig dagen nog een beroep doen op het Hooggerechtshof in Zwitserland. Meer lezen over Semenya? Klik dan op de link hieronder.

Bron: 
The Lily