Het is een gekkenhuis wanneer Vera Siemons en Annefleur Schipper te horen krijgen dat 'The L Word' na tien jaar weer een nieuw seizoen krijgt. Elke seconde uit deze iconische serie wordt door de vriendinnen geanalyseerd. En zij zijn niet de enige: de verhaallijnen zijn herkenbaar voor lesbische en biseksuele vrouwen over de hele wereld. Erg belangrijk vindt Annefleur, ze mist die representatie van lesbische vrouwen in de media, terwijl er al veel moois is verschenen. Tijd voor een lijstje!

Vera Siemons en Annefleur Schipper

De Lesbische Liga

"Mijn lesbische hart ging echt even te keer", zegt Annefleur lachend. De lancering van het nieuwe seizoen 'The L Word' valt als een (fantastische) bom in de lesbische wereld, vertellen Annefleur en Vera die nu vijf jaar bevriend zijn. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun werk in de media en zijn de hele dag in de weer met het bedenken van nieuwe (programma)ideeën. Vera als DJ bij 3FM, Annefleur als redacteur bij verschillende tv-programma's. 

Toen ze zagen hoeveel impact de terugkeer had van de serie, was het duidelijk voor de programmamakers: er moest een podcast komen. "We missen representatie van lesbische vrouwen in de media. Toen dachten we: als het er niet is, waarom gaan we het dan niet zelf maken? We weten namelijk hoe belangrijk rolmodellen zijn." De geboorte van de podcast De Lesbische Liga.

Het basispakket

Na een succesvol eerste seizoen, waarin elk detail van 'The L Word: Generation Q' uitvoerig wordt besproken, is het tijd om het over een andere boeg te gooien. In het tweede seizoen bespreken Annefleur en Vera al het lesbische aanbod van over de hele wereld. "Er komen heel veel leuke suggesties binnen." Al moet Annefleur wel bekennen dat ze bijna alles al kent… "Ik ben die vrouw die de hele serie uitkijkt als er een lesbisch personage tussen zit." Het duo deelt 5 tips, als voorproefje op het nieuwe seizoen. "Er is al zoveel gemaakt, maar niet alles is even bekend", daar moet verandering in komen, vindt Vera. "Het basispakket voor de Lesbische vrouw", aldus Annefleur met een glimlach.

Lees ook:

#1: The L Word (tv-serie)

Geen twijfel over mogelijk, deze serie moet op nummer 1, zegt Vera resoluut. "Het is een gedeelde geschiedenis, veel vrouwen hebben deze serie gekeken als een soort vorming van hun eigen seksualiteit, echt jeugdsentiment. Dat verbindt enorm." Annefleur voegt daaraan toe: "Mensen hebben er zich aan vastgeklampt. Een serie die enorm belangrijk is voor de lesbische wereld en verdient daarom de nummer 1 positie."

Dit bericht bekijken op Instagram

feeling nostalgic. #tbt to World Pride 2019.

Een bericht gedeeld door The L Word on Showtime (@sho_thelword) op 25 Jun 2020 om 1:32 (PDT)

#2: Portrait of a Lady on Fire (film)

Als Annefleur nummer twee noemt, zucht Vera hardop: "Och, daar gaan we misschien wel dertien afleveringen over maken." Deze film hoort echt in de top 5, dat staat als een paal boven water. "Dit is een film van regisseur Céline Sciamma. We hebben 'm samen gezien en daarna heb ik dit pareltje nog vier keer bekeken. Ik moet elke keer weer huilen. Het gaat over het proces van verlangen, niet kunnen krijgen wat je wilt, verboden liefde." Er is nog een belangrijk aspect wat de film zo goed maakt. "De regisseur is een lesbische vrouw en dat merk je bijvoorbeeld in hoe de camera beweegt. Mannen worden bijvoorbeeld buiten beeld gelaten. Heel erg vanuit het vrouwelijk perspectief en niet vanuit een commerciële blik."

Adèle Haenel en Noémie Merlant in de film Portrait of a Lady on Fire

#3: Féminin Féminin (tv-serie)

Deze serie mag niet ontbreken in dit lijstje, stelt Vera. "Het is super realistisch en gaat ook over de complexiteit die kan heersen in de lesbische wereld." De keuze van de cast is ook opvallend goed. "Volgens mij is iedereen die in deze serie speelt lesbisch, en dat merk je heel erg." Féminin Féminin speelt zich af in Canada en is heel cinematografisch gemaakt, voegt ze daaraan toe. "Elke lesbienne die dit kijkt wil gelijk verhuizen naar Canada. Waar The L Word veel gaat om LA, Hollywood en personages met veel geld, staat deze serie dichterbij de werkelijkheid. Je lesbische hart gaat hier sneller van kloppen."

#4: ANNE+ (tv-serie)

Annefleur is fan van deze serie van Nederlandse bodem. "Ze zijn heel erg succesvol geworden, zo ontzettend leuk. Het tweede seizoen wordt nu verkocht aan andere landen, een groot internationaal succes. We moeten niet vergeten dat we het hier best goed hebben, met - natuurlijk - altijd ruimte voor verbetering. Maar we kunnen zijn wie we willen zijn. Deze serie wordt nu ook bekeken in landen waar dat anders is. Ze krijgen reacties over de hele wereld, echt te gek." Naast het succes is het ook een enorm goede serie, vertelt ze. "Het is heel goed geschreven, een goede opbouw en goed geacteerd." Ga naar NPO Gemist om deze serie te bekijken.

#5: Sense8 (Netflix-serie)

En last but not least: Sense8! "Deze serie is bedacht door Lana en Lilly Wachowski, twee zussen die ook The Matrix op hun naam hebben staan. Een beetje Sci-fi en een beetje weird - je moet ervan houden." Een serie voor biseksuelen, homoseksuelen, queers: noem maar op. Een heel diverse serie, vertelt Annefleur. "Ik heb deze serie in een week uitgekeken, zo waanzinnig goed. Heel taboedoorbrekend. Ze halen zoveel issues aan die nog besproken moeten worden in de samenleving. En zeker leuk als je zin hebt in een paar orgiescenes", zegt Annefleur lachend. “Taboedoorbrekende orgies”, vult Vera aan.

"We kunnen nog uren doorgaan", laten de programmamakers weten. En dat gaan ze ook doen, in het tweede seizoen van de podcast De Lesbische Liga. "Make lesbi great again", sluit Annefleur lachend af.