Het succes van de jaren tachtig serie Dynasty is groots. Dit jaar werd het vierde seizoen van de reboot uitgebracht en het belang van rolmodellen op beeld is nog altijd onverminderd. De serie was een pionier in haar tijd: voor het eerst kwam iemand in een dramaserie uit de kast. Voor haar reeks 'How to be Gay' ontmoette Margriet de eerste acteur die de rol van Steven Carrington vervulde. Hoe is het om in een land als Amerika - waar het contrast tussen homofobie en homoacceptatie zo groot is - uit de kast te komen? 

Maxwell en Margriet

Liberaal Californië en het conservatieve Utah: een groter contrast is bijna niet mogelijk.  Margriet bezoekt een rolschaatsevenement in Californië en praat met jongeren die hier samenkomen. "Veel queer ruimtes zijn gepolitiseerd of geseksualiseerd. Een omgeving waar je je als queer veilig kunt voelen, waar je samen gewone dagelijkse dingen kunt doen, is belangrijk. Uiteindelijk willen we allemaal ergens bij horen. Niet iedereen heeft dat als je opgroeit", vertelt een van hen. 

Nooit eerder vertoond

In een land van extremen is de serie Dynasty in de jaren ‘80 baanbrekend. Steven Carrington komt op beeld uit de kast, de impact van de scènes is enorm en de serie wordt massaal bekeken. De catfights, het valse gedoe, de smerigheid, de vunzigheid, de mode, het geld, het zit er allemaal in. "Ze moesten voorzichtig zijn want het was de allereerste dramaserie met een homoseksueel personage. Ik trouwde ook nog eens met Heather Locklear, met wie ik een kind kreeg. Zolang ik getrouwd was, kon men er min of meer mee leven dat ik homo was", vertelt de acteur.

Steven Carrington

Vooruitstrevend, maar toch terughoudend

"De acteur tegen wie ik speelde, was bewust gekozen vanwege z’n doorsnee uiterlijk. Hij mocht niet knap of sexy zijn, ook niet jonger dan ik. Ze wilden dat het een doorsnee man was. Maar ik kreeg brieven van fans die schreven dat Steven nooit voor zo'n type zou kiezen. De makers wilden geen seksuele lading creëren. De meeste Amerikanen waren toen nog heel behoudend. Ze waren bang dat adverteerders zouden opstappen. Bang dat grote bedrijven de hand op de knip zouden houden. Vandaar die koudwatervrees."

Lees ook:

Die behoudendheid is in sommige staten van Amerika onveranderd. Utah is bekend van veel, maar ook van een discutabel percentage: het hoogste percentage zelfmoorden onder homoseksuele jongeren. Margriet onderzoekt de link met de aanwezige mormoonse geloofsovertuiging in de staat. 

De eerste mannelijke cheerleader

De jonge Maxwell is modefotograaf en opgegroeid in Utah. Hij werkt aan een fotoproject met tieners die mormoon, én gay zijn. Dat kan een nogal explosieve combinatie zijn, weet hij. "Ik probeer aandacht te vragen voor de zelfmoorden onder jongeren in Utah. Het aantal zelfmoorden ligt hier zo hoog, dat is niet normaal." Margriet en hij keren terug naar zijn middelbare school. "Hier was ik de eerste mannelijke cheerleader in 32 jaar tijd. Toen ik bij de cheerleaders wilde, wilde de school dat eerst niet toestaan. Ik mocht van de rector niet meedoen omdat ik de enige jongen zou zijn.” Uiteindelijk lukt het hem toch.

Op een dag kreeg ik een sms’je, ‘Pleeg zelfmoord, niemand houdt van je

Maxwell

"Wat mijn coming-out betreft: ik werd op mijn eigen school eigenlijk niet zoveel gepest. Ze negeerden het vooral. Maar mensen van andere scholen pestten me wel. Ze vielen me bijvoorbeeld lastig met sms’jes en mails, vooral digitaal. Op een dag kreeg ik een sms’je, ‘Pleeg zelfmoord, niemand houdt van je’, een docent zag dat. Toen vroegen ze me wat er speelde. Ik heb verteld dat ik gepest werd: dat ik werd uitgescholden voor flikker. Telkens weigerden ze erop in te gaan, omdat het met mijn homo-zijn te maken had. Door het geloof raakte het namelijk ook aan hun waarden. Ze begrepen het gewoon niet. In hun ogen is het een zonde en dus trokken ze hun handen er vanaf. Dat was eenzaam."
 

Niets is perfect

De natuur, de omgeving, het is prachtig hier, maar er heerst ook veel druk, vertelt Maxwell over de plek waar hij is opgegroeid. "Mormonen zullen tegen je liegen, want niets is perfect. Dat maakt het zwaar. Zeker als je er dan ook nog achter komt dat je homo bent. Dan voel je nog meer druk. Want als homo ben je niet perfect. Er is iets mis met je. Homo zijn is in deze kerk net zo erg als moord. Dat wil je niet horen, zeker niet in je pubertijd."

Margriet en Jessyca

'God heeft mij zo gemaakt'

Naast Maxwell ontmoet Margriet Jessyca, een lesbisch mormoons meisje. Ze is open over haar seksuele voorkeur, maar wil daar verder niets mee. "lk denk dat God zou willen dat ik zo ben. Maar ik denk dat je je moet afvragen waarom dat zo is. Je verlangt naar een partner, naar wat je in films ziet, naar wat je om je heen ziet. Je verlangt naar die liefde. En ja, God heeft ons zo gemaakt, maar God heeft allerlei soorten mensen gemaakt, dat wil niet zeggen dat ik al hun gedragingen goedkeur. Je hebt ook mensen die zich aangetrokken voelen tot kinderen… Met mijn gevoelens voor vrouwen is niets mis. Ik zie er alleen vanaf om daar seksueel iets mee te doen. Ik heb nooit gebeden dat mijn homoseksualiteit weg zou gaan. Ik heb alleen gebeden voor de kracht om ermee om te kunnen gaan zoals God het wil."

Hele uitzending van How to be Gay in Utah bekijken? Klik op de video hieronder