Beeld ter illustratie
Nick Hiemstra
Nick Hiemstra
online coördinator

In angst vanwege je geaardheid: "Mijn broer is militair, hij gaat mij zeker vermoorden"

"Ik heb ze nooit over mijn geaardheid durven vertellen", vertelt Adam, die samen met zijn vriend Roslan onherkenbaar in beeld is gebracht. Bang om herkend te worden. "Het zou een schande zijn voor mijn familie", vertelt hij in de aflevering van How to be gay.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Amin Hasani

Gevlucht naar Rusland

Roslan en Adam groeien op in traditionele, conservatieve gezinnen, waar homoseksualiteit geen rol speelt. Of beter gezegd: geen rol mág spelen. Roslan komt uit Dagestan, Adam uit Azerbeidzjan. Ze moesten vluchten, op zoek naar een plek waar ze zichzelf en bovenal veilig kunnen zijn. Die plek werd Rusland, waar ze als stel samen mogen wonen. Maar ook het land van Poetin, die in 2013 zijn handtekening zette onder de Russische anti-homopropagandawet. Vanaf dan is het praten over homoseksualiteit met minderjarige jongeren verboden en strafbaar.

Een broer van mij is militair, hij gaat mij zeker vermoorden

Voor het stel is Rusland een veiligere plek dan waar ze vandaan komen. Margriet zoekt ze op in hun appartement. "Niemand zou meer met mijn zussen willen trouwen en mijn broers zullen qua werk nergens meer aan de bak komen", vertelt Adam. Wat zou er gebeuren als hun families erachter zouden komen dat ze samenwonen? "Als ze weten hoe de vork in de steel zit, ben ik mijn leven niet zeker. Dat is zeker", vertelt Adam. "Een broer van mij is militair, hij gaat mij zeker vermoorden."

Schijnhuwelijk

Adam vertelt over zijn schijnhuwelijk met een lesbische vrouw, waar Adam niet zijn geliefde was maar zijn chauffeur. Een moeilijke situatie. "Wij werden flink onder druk gezet. Zij was de oudste dochter, en ik de oudste zoon." De druk wordt hoog en ze besluiten om elkaar te helpen. Ze gaan trouwen. "We hebben gespeeld dat we echt van elkaar hielden. We hadden een Oscar kunnen krijgen voor ons acteerwerk."

Het loopt niet goed af. De familie van zijn vrouw krijgt argwaan en vindt belastende berichtjes in haar telefoon. "Ze hebben haar terug naar huis meegenomen." Hij heeft nooit meer iets van haar gehoord. "Waarschijnlijk is ze uitgehuwelijkt, of is ze niet meer in leven." Dat was voor Adam het moment dat hij vluchtte, uit angst dat die familie ook achter hem aan zou komen. "Haar broers of neven zijn nu waarschijnlijk op zoek naar mij."

Ik ben veel te bang

Roslan staat hetzelfde lot te wachten: het trouwen met een vrouw waar hij niet van houdt. Alleen is Adam niet de chauffeur van zijn vriend. Hij zal er die dag er niet bij zijn. "Ze zeggen dat als je een langere tijd met samenwoont, dat te zien is voor de buitenwereld. Je blikken, lichaamstaal, het valt op. Ik ben veel te bang."

Homogeweld in Rusland

Dat het stel nu in Rusland woont, betekent niet dat ze helemaal veilig zijn. "Sinds we in Sint-Petersburg wonen, zijn we al twee keer aangevallen vanwege onze geaardheid. We zaten in een restaurant in het centrum. Niks aan de hand, zou je zeggen. Misschien vond iemand het vervelend dat we lief met elkaar aan het praten waren? We houden nooit elkaars handen vast, maar ik denk dat ze toch iets hebben gemerkt. Ze vielen ons aan nadat we hadden afgerekend en naar buiten gingen."

Bij de politie vonden ze geen bescherming, vertelt Adam. "Beide keren weigerde ze ons aangifte te laten doen." De verwondingen zijn heftig… "Ik mis een paar tanden en Roslan heeft een litteken op zijn gezicht."

Steun, zorg en liefde

Adam en Roslan hebben al veel meegemaakt, vertellen ze aan Margriet. Toch gaan ze door, samen, als een stel. "We hebben veel tijd en moeite geïnvesteerd om samen gelukkig te worden." Roslan vult zijn vriend Adam aan: "We hebben veel steun aan elkaar. We zullen nog veel hindernissen tegenkomen, maar het belangrijkste is dat we bij elkaar zijn en elkaar steun kunnen bieden. Steun, zorg en liefde."

Bekijk hieronder de uitzending, waarin Margriet met meer Russen in gesprek gaat over die ene vraag: How to be gay?