Lui, onvolwassen en egocentrisch. Er zijn heel wat vooroordelen over tieners. Maar er is een nieuwe generatie activisten opgestaan die wel degelijk bewijst betrokken te zijn met politieke, sociale en milieuproblemen. Ze staan in de startblokken om er daadwerkelijk iets aan te veranderen. We willen de heersende mythes wat betreft luie en onvolwassen tieners dan ook graag ontkrachten. Maak kennis met de vijf pubers die volgens de BBC de wereld hebben veranderd.

Malala, Emma en Greta

Misschien kwam ze bij het lezen van de vorige alinea al in je hoofd op. We kunnen in ieder geval niet om haar heen: de 16-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Ze reisde de afgelopen week van Rome naar Londen om verschillende politieke én religieuze leiders te ontmoeten en erop te hameren actie te ondernemen.

In 2018 bedacht ze het ‘klimaatspijbelen’, dat wereldwijd werd opgepikt. Meer dan een miljoen scholieren volgden haar voorbeeld. Ze werd hét gezicht van jonge mensen die verandering willen zien in het klimaatbeleid en het niet langer pikken.

Greta Thunberg

Maar Greta Thunberg is niet de enige tiener die in haar jonge jaren een probleem aankaartte en daarmee een verschil maakte op de wereld. Ook de 18-jarige Emma Gonzalez ontpopte zich als een leider en werd het gezicht van een beweging.

Emma Gonzalez

We blijven nog even in de V.S. Op zijn vijftiende presteerde Jack Andraka al meer dan de meeste mensen in hun hele leven doen: hij vond een manier om alvleesklierkanker in een vroeg stadium te kunnen vaststellen. Volgens de scholier kwam hij op het idee door gratis wetenschappelijke artikelen te lezen op internet. Overigens waarschuwt hij zelf dat het nog steeds een ontwikkelende test is, en niet altijd resultaat levert.

Jack Andraka

Het Verenigd Koninkrijk sponsort sinds kort sanitaire producten op scholen en universiteiten. En dat hebben de Engelse vrouwen te danken aan de 17-jarige Amika George.

Om zich heen zag Amika dat meisjes vaak niet genoeg geld hebben  om zichzelf te voorzien van maandverband en tampons. Dankzij Amika’s hashtag #FreePeriods, en het door haar georganiseerde protest op Downing Street - waar 2000 mensen in het rood kwamen opdagen - besloot de overheid maatregelen te nemen. "Voor mij liet dit zien dat een boze, vrouwelijke tiener écht politieke impact kan hebben door activisme", zei ze tegen de BBC.

Amika George

Wie weet miste je haar al in dit rijtje, maar we zijn haar zeker niet vergeten. Malala Yousafzai publiceerde, toen ze elf jaar oud was, een anoniem dagboek over het leven in Pakistan onder het regime van de Taliban. Het werd overal opgepikt, en ze begon zich openlijk uit te spreken tegen de conservatieve regels.

Malala

Drie jaar later werd haar strijd voor rechtvaardigheid haar bijna fataal, toen een man haar in haar hoofd schoot in de schoolbus, omdat ze zich had uitgesproken tegen het onrechtvaardige systeem. Maar ze overleefde het, en het maakte haar alleen maar sterker. Ze won als jongste persoon ooit de Nobelprijs van de Vrede.

Een generatie om trots op te zijn dus. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op de link hieronder!