Vier op de tien Nederlandse jongeren met mentale problemen durft daar niet voor uit te komen. Tegelijkertijd blijkt ook dat bijna driekwart van de jongeren zich aangemoedigd voelt om er open over te zijn wanneer anderen dat ook doen. En dat is niet alleen in Nederland het geval: om anderen aan te moedigen te praten over hun problemen, vroeg Teen Vogue 50 Amerikanen naar beste advies dat zij ooit kregen van hun therapeut. Wij selecteerden de zes beste tips.

 

Therapy

12% Nederlandse jongeren heeft mentale problemen

Volgens het CBS kampt 12% van de jongeren psychische problemen. Erover praten met vrienden, familie of een professional kan helpen, maar die stap is voor veel mensen te groot. Uit onderzoek van Stichting MIND en 3Vraagt bleek eerder dit jaar dat 43% van de jongeren met mentale problemen hier niet open over durft te zijn. Ook in Amerika is dit een probleem, mede doordat de zorgkosten daar vaak veel hoger zijn dan hier. Om het stigma rond mentale problemen weg te nemen vroeg Teen Vogue aan vijftig Amerikanen van verschillende leeftijden, achtergronden, geslachten en seksuele voorkeuren om het beste advies te delen dat ze ooit van hun therapeut hebben gekregen.

#1. Sofia – Pas je verwachtingen aan

 

Het advies van de therapeut: "Als je een 10 wil, moet je werken als een 10. Dat is prima als je het doet in één situatie, maar jij wil overal een 10 in zijn en dat kan gewoon niet. Dus wanneer je aan een taak begint, vraag jezelf eens af hoeveel van jezelf je wil geven en hoeveel gezond is om te geven."

Sofia’s opvatting: "Ik ben een perfectionist dus ik wil dat alles zo goed is als het maar kan zijn. Ik ben veeleisend naar mezelf en ik kan niet rusten totdat alles is zoals ik het wil. Dat is slopend. Maar nu vraag ik me inderdaad af hoeveel ik van mezelf wil geven als ik een taak uitvoer. Soms wil ik die prachtige 10, maar ben ik niet bereid om ervoor te werken. Dan pas ik mijn verwachtingen aan, aan mijn mentale gezondheid en weet ik wat het beste voor me is."

You Are Not Alone

#2. Heather – Neem niet alles persoonlijk en blijf bij jezelf

 

Het advies van de therapeut: “Blijf altijd bij jezelf. Wat anderen doen is niet persoonlijk bedoeld, zij kijken simpelweg door de bril van hun eigen verleden.”

Heather’s opvatting: "We hebben het gevoel dat de wereld ONS overkomt. We realiseren ons niet dat we nog steeds geluk en vrede kunnen vinden in chaos. Die plek vinden betekent verbonden zijn met jezelf. Het heeft mijn leven veranderd om die power terug te pakken."

#3. Juan – Hou van jezelf

 

Het advies van de therapeut: "Leer compassie voor jezelf te hebben."

Juans opvatting: "Het klinkt op papier niet als een baanbrekend idee, maar voor mij was het een ware openbaring. Als je je hele leven heel erg naar en kwetsend naar jezelf bent geweest, dan is het gevolg een laag zelfvertrouwen dat je permanent voelt. Als jij iemand hebt gekwetst, dan is je fout erkennen, excuses aanbieden en je gedrag aanpassen het juiste om te doen. De grootste doorbraak die ik had, was dat ik me realiseerde dat ik dat ook bij mezelf kon doen."

Lees ook:

#4. Victoria - Leer nee zeggen

 

Het advies van de therapeut: "Nee is een volledige zin."

Victoria’s opvatting: "Wie had gedacht dat een woord van drie letters zoveel gewicht had? Als iemand die altijd anderen wil pleasen ben ik continu bezig met anderen en ben ik bang voor wat zij van mij vinden. Hierdoor doe ik te veel tegelijk, tot het randje van een fysieke en mentale breakdown. Het voelde alsof ik nergens nee tegen kon zeggen zonder goede reden. Maar mijn therapeut zei me dat mijn tijd iets is waarover ik kan beslissen om het aan anderen te geven of niet. En ik ben niemand een verklaring verschuldigd."

Lees ook:

#5. Imani – Je bent niet je mentale aandoening

 

Het advies van de therapeut: "Je bent niet je mentale aandoening."

Imani’s opvatting: "Het maakt niet uit welke diagnose ik heb of krijg, ik ben wie ik ben en er zijn zoveel mooie kanten aan mij die staan te popelen om eruit te komen. Een mentale aandoening is iets waar je rekening mee moet houden, maar het is niet iets om je slecht over te voelen. Een zieke geest is net als een ziek lichaam."

#6. Briana – Ga dingen doen!

 

Het advies van de therapeut: "Als je niks doe, dan gebeurt er ook niks. Maar als iets doet, dan kan er wel iets gebeuren."

Briana's opvatting: "Niks doen, leidt tot niks en ik kan mijn depressie alleen verslaan door iets te doen. Dat zou alleen al een wandeling kunnen zijn in plaats van hersenloos te netflixen. Door mijn versie van ‘iets doen’ te doen, was ik binnen een paar weken in staat om stage te lopen bij een van mijn favoriete fotografen. Om je mentale problemen te verslaan, moet je altijd dingen blijven doen - hoe klein ook -, zelfs als je helemaal nergens zin in hebt."