Van een illegale Marokkaanse migrant in Spanje, die in een auto slaapt op een verlaten parkeerterrein tot getraumatiseerde Wit-Russische jongeren in Litouwen, die de politieke situatie in hun thuisland zijn ontvlucht. Het zijn persoonlijke, heftige verhalen die jongeren aan Margriet toevertrouwen in de nieuwe documentaireserie 'How To Be Young'.

Margriet en Sabina, Wit-Russische jongere in Litouwen

Menselijke ontmoetingen waarbij Margriet – maar ook jij als kijker – op de huid zit van de hoofdpersonen. Geen gemakkelijke onderwerpen, maar verhalen van jongeren waarbij een sterke behoefte heerst om aandacht te krijgen voor misstanden.

Het hoort bij de leeftijd (...) stappen te zetten die volwassenen niet snel meer zouden doen.

Het is niet niks waar deze jongeren voor komen te staan, maar er is ook hoop: ze zijn op weg naar het volwassen worden en vormen zich. Neem bijvoorbeeld de Wit-Russische jonge vrouwen in Litouwen die in opstand komen tegen dictator Loekasjenko. Ze hebben alles achter moeten laten: familie, studie, hun hele leven. Wat maakt dat ze dit doen en strijd voeren? “Het hoort bij de leeftijd ook echt dingen te kunnen doen en stappen te zetten die volwassenen niet snel meer zouden doen. Dat is ook het geweldige van jong zijn”, vertelt Margriet.

Deze generatie is online geboren
Nieuwsgierigheid naar de positie van jongeren is de drijfveer voor deze serie. “Deze generatie is online geboren, om maar eens een revolutionaire verandering te noemen”, vertelt Margriet. Sociale media spelen binnen de huidige, jonge generatie dan ook een grote rol. Ze noemt sociale media een krachtig middel voor de jonge vrouwen in Turkije die te maken kregen met geweld, maar ook voor het jonge meisje in Litouwen dat de Wit-Russische revolutie online voortzet. Tegelijkertijd veroorzaakt het mentale problemen bij Britse jongeren die niet voldoen aan het ideaalbeeld.

Heeft niet ieder mens het recht het beter te willen voor zichzelf?

Ook zien we in ‘How To Be Young’ illegale Marokkaanse jongeren die zich blindstaren op een gelikte auto. Die jongens zwemmen – met dat perfecte plaatje in hun hoofd – richting de Spaanse kust met het idee dat die auto er gaat komen. Margriet: “Van dat laatste werd ik zelfs pissig. Hoe kun je nou denken dat je hier, ongewenst door de meeste Europese landen, slapend in – letterlijk – een hondenhok, eerste keeper van FC Barcelona gaat worden?” Die vertekening van het verschil tussen de mooie wereld online en de realiteit, vindt Margriet moeilijk. Ze voegt eraan toe: “Maar los van deze vertekening: heeft niet ieder mens het recht het beter te willen voor zichzelf?”

Margriet spreekt met jongere in Spanje

Wat weten we nu eigenlijk?
Tijdens het maakproces van de serie, leert Margriet net zo goed. Er is uiteraard veel research aan de serie vooraf gegaan maar het verhaal ontwikkelt zich gaandeweg. Terugkomend op het voorbeeld van de gevluchte Wit-Russische jongeren: wat weten we nu eigenlijk echt over hun situatie? We lezen artikelen over journalisten die uit vliegtuigen worden gehaald, jonge demonstranten die om niets in de gevangenis belanden en we weten dat de langstzittende dictator van Europa, Loekasjenko, er een schrikbewind op nahoudt. Margriet: “Maar dat honderden jongeren het land halsoverkop zijn ontvlucht, uit angst voor represailles, wat weten we daarvan? Wat betekent die ontheemding en wat doet die angst?” Dat wordt getoond in de serie ‘How To Be Young’.

De serie ‘How To Be Young’ is iedere vrijdag om 22.20 uur te zien op NPO 2 bij KRO-NCRV

Bekijk hier alle afleveringen terug