Varshini
Photograph of M

Jonge activisten met grootse plannen voor Amerika

Het Amerikaanse platform Dazed sprak met de 25-jarige Varshini Prakash, mede-oprichter van de Sunrise Movement; een beweging van jonge mensen in de Verenigde Staten die zich inzetten voor een Green New Deal om klimaatverandering en ongelijkheid tegen te gaan.

Varshini
VarshiniFoto: Sunrise Movement

De Green New Deal omvat een uitgebreid pakket aan maatregelen om de VS binnen tien jaar klimaatneutraal te maken. In de resolutie staat onder meer dat alle Amerikanen de garantie moeten krijgen op een baan, gezondheidszorg gratis moet worden, en dat energie voor 100 procent afkomstig moet zijn van schone energiebronnen.

Volgens critici zijn de plannen megalomaan en veel te duur. Maar de jonge activisten van de Sunrise Movement geloven dat radicale verandering nodig is om de gevolgen van de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Varshini Prakash is één van de leiders van de beweging en legt uit bij Dazed waarom ze zich inzet voor de Green New Deal. Varshini: "We zien het als onze missie om voor het eerst in de geschiedenis van dit land een beweging te bouwen die klimaatmaatregelen en sociale en economische ongelijkheid samenbrengt.

De laatste jaren zien we dat orkanen steeds groter worden, bosbranden omvangrijker en overstromingen sterker. We realiseerden ons dat er niet genoeg werd gedaan door de politiek."

Alexandria Ocasio-Cortez zet zich in voor de Green New Deal
Alexandria Ocasio-Cortez zet zich in voor de Green New DealFoto: ANP

In 2017 werd de Sunrise Movement opgericht door acht jongeren waaronder Varshini. Inmiddels hebben ze behoorlijk wat invloed op de Democratische Partij en hebben ze de bekende linkse-Democraat Alexandra Ocasio-Cortez als medestander. Zij is sinds november lid van het Huis van Afgevaardigen. Nu toert de beweging door het land om de plannen van de Green New Deal te promoten.

"Het belangrijkste doel van de resolutie is de opwarming van de aarde stoppen en Amerika van fossiele brandstoffen af te halen", legt Varshini uit. "Hiermee willen we de economie een boost geven en banen creëren. We willen de twee grote problemen van deze tijd aanpakken: klimaatverandering en economische ongelijkheid."

Steun van links

In aanloop naar de verkiezingen van 2020 gaan de leden van de beweging op zoek naar medestanders in het land en in de politiek. Verschillende democratische presidentskandidaten steunen de New Green Deal waaronder Bernie Sanders. Ook proberen ze de publieke opinie aan hun kant te krijgen.

President Trump noemde de plannen "een radicale overname van de overheid die ervoor zorgt dat er niet meer gevlogen of vlees gegeten mag worden." Volgens The Guardian kloppen zijn uitspraken niet.

Dat de plannen niet realistisch zijn, is iets wat de leden van de Sunrise Movement vaak te horen krijgen. "Maar wie is hier nu niet realistisch", vraagt Varshini zich af in het interview bij Dazed. "Want de jonge mensen die achter de plannen staan, zijn juist degenen die wel de urgentie van de problemen snappen.

Als we niks doen verdwijnen complete ecosystemen en zijn er over een aantal decennia wereldwijd 150 miljoen klimaatvluchtelingen. Onrealistisch noem ik niks doen terwijl we toekijken hoe de grootste ecologische en humanitaire crisis die we ooit hebben gekend op ons neerdaalt."

Lees de rest van het interview met de ambitieuze en strijdbare Varshini op het platform Dazed.

Bron: 
Dazed