Moeder met reuma en een broer met autisme: Gino zorgt al elf jaar voor zijn familie
Photograph of M

Moeder met reuma en een broer met autisme: Gino zorgt al elf jaar voor zijn familie

Spelen, naar school gaan, afspreken met vrienden. Voor de nu 22-jarige Gino Mulder uit Den Bosch ging dat vroeger anders. Sinds zijn elfde zorgt hij voor zijn moeder en autistische broer. Als jonge mantelzorger zag Gino's leven er heel anders uit dan bij de meeste jongeren. Hij vertelt zijn verhaal aan Omroep Brabant: "Ik wist niet beter."

Moeder met reuma en een broer met autisme: Gino zorgt al elf jaar voor zijn familie
Moeder met reuma en een broer met autisme: Gino zorgt al elf jaar voor zijn familie

Het zorgen voor zijn moeder en broer begon toen zijn vader overleed. Gino was toen elf jaar oud. Vanaf dat moment zorgt hij voor zijn moeder en zijn autistische broer. "Een halfjaar na het overlijden van mijn vader, kreeg mijn moeder reuma. Later werd ze ook depressief en kreeg ze zelfmoordgedachten", vertelt Gino. Al op jonge leeftijd moest hij ervoor zorgen dat er eten op tafel stond, vertelt hij aan de regionale omroep. 

“Ik maakte me continu zorgen en cijferde mezelf weg”

Gino is niet de enige die op jonge leeftijd met deze situatie te maken krijgt. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) groeit ongeveer een op de vijf kinderen in Nederland op in een zorgsituatie. Het gaat om een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslaving in hun directe omgeving. 

Psychische impact

Het was voor de jonge mantelzorger lastig om vrienden mee naar huis te nemen, vertelt Gino. "De zorg voor m'n moeder en broer heeft grote invloed op me gehad en ik heb er ook psychische problemen door gekregen. Ik maakte me continu zorgen en cijferde mezelf weg. Ik was niet anders gewend", vertelt hij bij Omroep Brabant.

Tijdens zijn studie als meubelmaker in Amsterdam ging hij dagelijks heen en weer naar huis om voor zijn moeder te zorgen. Aan Omroep Brabant vertelt hij: "Ik kon niet tot het einde van de lessen daar blijven want dan was ik te laat thuis. Na een tijdje ging dat niet meer. Gelukkig heeft een mentor van de opleiding gezegd dat ik een time-out moest nemen, zodat ik me op mijn thuissituatie kon concentreren."

Vrijwilliger

De rust deed hem goed, vertelt hij. "Daardoor gaat het nu wat beter en ben ik ook iets anders gaan doen. Ik ben vrijwilliger geworden bij Vanzelfsprekend en binnenkort studeer ik af als begeleider en ervaringsdeskundige voor jonge mantelzorgers." Vanzelfsprekend is een mantelzorgplatform uit Den Bosch dat jonge mantelzorgers (JMZ’s) ondersteunt.

De stichting organiseert 'Spacecamp', een weekend waar zo'n veertig jonge mantelzorgers samenkomen om rust en afstand te creëren van de dagelijkse zorg die ze geven. "Gino is een van de kartrekkers van dit evenement", vertelt Thuy-Van Nguyen van het mantelzorgplatform. "Hij besteedt er veel tijd aan om het een succes te laten zijn."