Neerploffen op de bank om vervolgens het ene boek na het andere te verslinden. Een totaal onbekend scenario onder veel Nederlandse jongeren. Doodzonde vindt Stichting Lezen en daarom starten zij De Weddenschap. Tijd voor actie: Famke Louise, Dio en Jeangu Macrooy schieten te hulp!

De Weddenschap

Kilometers maken (misschien eindig je ooit bij een marathon...) 

Het plezier van verdwalen in een boek, jezelf verliezen in een verhaal en je fantasie de vrije loop laten. "Lezen in de vrije tijd ondervindt veel concurrentie van sociale media en zelfs op school is er soms weinig tijd voor lezen. Maar een goede leesvaardigheid heb je nodig bij alle vakken. Dat moet je leerlingen niet alleen goed aanleren, je moet ze ook de ruimte geven voor het maken van leeskilometers. Met boeiende teksten en boeken kun je leesplezier creëren. Dat is belangrijk om leerlingen intrinsiek te motiveren", vertelt de godmother van De Weddenschap Janneke van Wijk.

"Eigenlijk is het net als hardlopen: je moet kilometers maken om het leuker en makkelijker te maken. Gelukkig zijn er ook veel docenten die ruimte geven aan vrij lezen in de les en praten over boeken."

Om die extra meters aan te moedigen en jongeren aan te sporen een boek van de plank te trekken, werkt De Weddenschap samen met jonge bekende Nederlanders. "Je bent vrij om te lezen wat je wilt, maar de leescoaches die betrokken zijn bij de campagne kunnen jongeren helpen om keuzes te maken in wat zij willen lezen." De uitverkorenen? Famke Louise, Dio en Jeangu Macrooy!

Leescoach Famke Louise

Waar halen we de tijd vandaan?

"Het is niet dat ik lezen haat, maar meer dat ik denk: waar haal ik de tijd vandaan?" Vertelt Famke Louise. "Daarnaast gaat lezen niet alleen over het lezen van boeken. Je leest natuurlijk elke dag, ik lees ook het nieuws. Maar als ik iets lees, dan is dat vaak informatie die ik zoek." Tijd om dat te veranderen en dus duikt Famke Louise de boeken in. 'Dubbelleven' van Chinouk Thijssen is het boek waar zij mee gaat starten. Een boek waar je iets uit kan halen voor jezelf, legt ze uit bij M. De andere boeken die zij op haar lijstje heeft staan? Nouri van Khalid Kasem en Roes van Caja Cazemier. Go Go Famke!

Het internet is gewoon best verslavend

Jeangu Macrooy

Met telefoon in de hand geboren

Lezen is leerzaam, vindt Jeangu Macrooy. "Voor een aantal bladzijden kun je even door de ogen van iemand anders naar de wereld kijken. Dat kan echt je mind verbreden. Vroeger werd ik veel voorgelezen en daar is de liefde voor verhalen begonnen." Hoe het komt dat veel jongeren dan toch steeds minder lezen heeft deels te maken met het internet, denkt Jeangu.

Leescoach Jeangu Macrooy

Lees ook:

"We lopen nu allemaal met een mobieltje rond en daar is een eindeloze stroom aan prikkels en filmpjes. Ik lig 's avonds vaker op de bank met mijn telefoon dan dat ik lees, dat vind ik jammer, maar het internet is gewoon best verslavend." Dat geldt al helemaal voor de jonge generatie, denkt hij. "Jullie zijn met een telefoon in je hand geboren." De boeken waar hij komende maanden induikt? Confettiregen van Splinter Chabot, Echte Amerikaanse Jongens van Jason Reynolds & Brendan Kiely en Leugenaar, leugenaar van Herman van de Wijdeven.

Leescoach Dio

Ik kom uit een milieu waar lezen niet cool werd gevonden

Dio

"Kinderen zijn de toekomst, zij moeten de wereld gaan redden zometeen", daarom is het belangrijk dat zij lezen vindt Dio. "We leven in een digitaal tijdperk en het is makkelijk om de hele tijd op je telefoon te zitten of te verzanden in YouTube en Netflix. Ik las vroeger geen romans. Ik las eigenlijk sowieso heel weinig in mijn jeugd. Dat vind ik in retrospec eigenlijk heel jammer, want ik vond het best wel leuk, maar ik kom uit een milieu waar het niet echt cool werd gevonden om te lezen. Dus dan deed ik het ook minder. Als ik daar op terugkijk, dan vond ik het eigenlijk wel heel fijn om te lezen. Het vergrootte mijn vocabulaire en ik zag wat er allemaal mogelijk was met taal. Nu wens ik dat ik er eerder mee was begonnen."

Een verrassing van begin tot eind

De boeken die Dio op zijn lijstje heeft staan? De vegetariër van Han Kang, "Misschien omdat het een levensstijl is die mij nu nog onbekend is", grapt hij. Het tweede boek op de plank is Het land van Dadels en Prinsen van Frank Nellen. De derde schrijver die Dio gaat lezen is Haruki Murakami: "Alles wat ik van hem heb gelezen, heeft me geraakt. Murakami is een super poëtische, dromerige schrijver met fantastische beeldspraak. Wat ik heel fijn vind aan zijn boeken is dat het de hele tijd verrassend blijft. Bij iedere pagina die ik om sla weet ik niet wat de volgende mij zal brengen. Dat vind ik heel tof."

Bekijk hier het gesprek met de leescoaches bij ons aan tafel

Voor de een lijkt het een koud kunstje - drie boeken in een half jaar tijd verslinden - voor de ander zal het aan de start ploeteren zijn. Iedere lezer extra is er een en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. En zoals de woorden van mijn geschiedenisleraar nog altijd in het geheugen gegrift staan: 'lezen is leuk'! Sluit jij je aan bij de campagne?