automonteur
Photograph of M

Wat vinden ‘lageropgeleiden’ eigenlijk zelf van deze term? Jullie vertelden het ons!

Vorige week schreven we over de discussie rond de term ‘lageropgeleiden’. Maar wat vinden deze ‘lageropgeleiden’ er zelf van? Wij vroegen het jullie en werden overladen met ervaringen.

automonteur
De discussie leeft sterk op het momentUnsplash

Zijn mensen ‘lageropgeleid’ en ‘hogeropgeleid’ of eerder ‘praktisch opgeleid’ en ‘theoretisch opgeleid’? Deze discussie leeft sterk op het moment, ook bij jullie. We hebben al jullie reacties met veel interesse gelezen. En deze vijf sprongen er echt uit!

Heleen van Maldegem: “Toen ik naar het mbo ging schaamde ik me ervoor”

Voor Heleen van Maldegem was het stempel van ‘lageropgeleide’ niet makkelijk.  Ze begon op het vwo, haalde uiteindelijk haar havo-diploma en ging vervolgens een mbo-opleiding doen. “Ik weet nog goed hoe we op het vwo het scheldwoord ‘havist’ hadden. Op de havo konden we gelukkig nog grapjes maken over vmbo’ers,” zegt Heleen.

“Toen ik uiteindelijk naar het mbo ging schaamde ik me ervoor. Mijn universitaire vrienden noemden mijn opleiding ‘vrijetijdsbesteding’.” Maar tegelijkertijd was ze drukker met haar opleiding dan haar vrienden op de universiteit. “Zij gooiden zich elke dag, na een paar uur studie, vol met bier. Ondertussen zat ik vijf volle dagen op school.”

Ik ben trots dat ik op alle niveaus heb mogen studeren

Heleen van Maldegem

Momenteel studeert Heleen aan de universiteit en de hogeschool. Maar ze denkt zeker niet minder over het mbo. “Als ik terugkijk op mijn studiejaren, was het mbo voor mij het allermoeilijkst, want ik ben erg theoretisch ingesteld. Ik ben trots dat ik op alle niveaus heb mogen studeren en ik vind niks beter, knapper of hoger.”

Aminah Langerak: “Ieder heeft zijn eigen niveau en dat is prima”

Aminah Langerak vindt dat we écht af moeten van de term ‘lageropgeleiden’. Ze heeft zelf al flink wat opleidingen erop zitten. “Ik ben met het laagste niveau van vmbo begonnen en daarna ben ik naar het mbo gegaan. In deze tijd heb ik veel te maken gekregen met vooroordelen. Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn hbo-opleiding.“

Mensen stellen zichzelf snel superieur op tegenover anderen

Aminah Langerak

De term ‘lageropgeleiden’ vindt ze niet meer kunnen. “Ieder heeft zijn eigen niveau en opleiding en dat is prima. Over laagopgeleiden mag dan ook zeker niet gesproken worden. Mensen stellen zichzelf snel superieur op tegenover anderen: ‘wij hoogopgeleiden versus hen laagopgeleiden’. Dit is helemaal niet nodig. Behandel elkaar met respect.”

Marianne Rensen-Karel: “Ik zie mezelf totaal niet als lageropgeleid”

Marianne Rensen-Karel hield het bewust bij een mbo-opleiding. Ze proefde even van het hbo, maar vond het niet interessant. Haar mbo-opleiding ziet ze dan ook zeker niet als minder.

Als ik mij bestempel als lageropgeleid doe ik mezelf echt te kort

Marianne Rensen-Karel

Marianne: “Ik zie mezelf totaal niet als lageropgeleid, maar als een sterke en verantwoordelijke medewerker. Je kan in een land niet alleen maar managers en directeuren hebben. Als ik mezelf nu ga bestempelen als lageropgeleid doe ik mezelf echt te kort.”

René de Jong: “De hele discussie vind ik maar onnozel”

René de Jong snapt de ophef niet. Hij zegt ook te vallen onder de categorie ‘lageropgeleid’, maar dit heeft voor hem nooit voor problemen gezorgd.

Lasser
Lageropgeleid of theoretisch opgeleid?Unsplash

Hij vindt de discussie eigenlijk onzin. “Ik spreek veel anderen ‘lageropgeleiden’ en ik heb ze nog nooit horen zeggen dat ze zo zijn genoemd. De hele discussie vind ik maar onnozel. Ik ben laagopgeleid, maar ik voelde me totaal niet aangesproken toen ik het artikel las.”

Steven Bezemer: “Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten”

Volgens Steven Bezemer is niemand laagopgeleid. “Een monteur kan misschien minder goed zijn in rekenen, maar wel veel van auto’s afweten. Terwijl een wiskundige misschien nog geen stekker in het stopcontact kan steken. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, het één is niet beter of slechter dan het ander.”

Op een hbo leer je de cijfertjes, maar niet de praktische vaardigheden

Steven Bezemer

Zelf heeft Steven de havo gedaan. Toch begon hij daarna bewust aan een mbo-opleiding.”Op een hbo leer je de cijfertjes, maar niet de praktische vaardigheden,” legt Steven zijn keuze uit. “Uiteindelijk moeten we iemand niet bestempelen op wat hij geleerd heeft, maar op wat hij kan.”

En zo is het maar net. Heel erg bedankt voor jullie prachtige reacties, ook de mensen die niet in dit artikel voorkomen!