Wat gebeurde er precies met George Floyd? Wat ging er vooraf aan de wereldwijde anti-racisme protesten en hoe heeft de arrestatie van Floyd kunnen leiden tot zijn dood? Christiaan Triebert maakt reconstructies voor The New York Times: video's van omstanders, opgenomen alarmsignalen en beveiligingsbeelden uit de omgeving zetten de feiten op een rij. En die zijn schokkend.

Reconstructie arrestatie George Floyd

Wie is het brein achter deze video? 

Nederlander Christiaan Triebert maakt met zijn 28 jaar onderdeel uit van het Visual Investigations-team van The New York Times. Het team bedrijft een nieuwe vorm van journalistiek: met satellietbeelden, (video's van) ooggetuigen, radioverkeer en eigenlijk alles wat ze verder kunnen vinden maken ze een zo compleet mogelijke reconstructie. Het blijkt succesvol, vorige maand won het team de Pulitzerprijs voor internationale verslaggeving en de reconstructie van de dood van Floyd gaat de wereld over.

Reconstructie Floyd

Het begint bij Google Maps

"Op het moment dat het team besluit dat we de dood van Floyd gaan onderzoeken, kijken we als eerste op Google Maps", vertelt Christiaan aan tafel bij Margriet. "Waar is wat gebeurd op welk tijdstip? We kijken bijvoorbeeld naar winkels in de buurt. Er zat een kerk in de omgeving, een koffiebranderij, een restaurant dat niet meer bestond, maar waarvan de nieuwe eigenaar wel de telefoon op nam, de Deli en een tankstation aan de overkant. Dan gaan we meteen bellen en kijken wie er in Minneapolis naar de plekken toe kan gaan. Waarom? Met de beveiligingsbeelden kunnen we kijken wat er is vastgelegd."

Lees ook:

Hobbyisten met politiescanner

In de VS wordt door alarmdiensten veel gecommuniceerd via open kanalen. Hobbyisten zetten de audiobestanden vaak op internet, waar het team dankbaar gebruik van maakt. "Urenlang hebben we verschillende kanalen beluisterd die zijn opgenomen: wanneer wordt de ambulance opgeroepen door politieagenten? Wanneer komt de 911 call vanuit de Deli? Die verschillende stukjes informatie proberen we samen te voegen om een zo compleet mogelijk beeld te vormen."

Je ziet letterlijk hoe iemand doodgaat

Christiaan Triebert

Een lugubere puzzel

Alle puzzelstukjes worden vervolgens bij elkaar gelegd. Daar voegen we tijdcodes aan toe zodat je van seconde tot seconde alle informatie hebt van wat er is gebeurt: "Het is een hele lugubere legpuzzel", vertelt Triebert op Radio 1. "Ik heb geteld hoe vaak Floyd 'I can't breathe' zei. Het is afschuwelijk om te zien. Je ziet letterlijk hoe iemand doodgaat op beeld. Het gekke is dat de situatie met Floyd onder controle leek. Er was gemeld dat de extra politieauto's niet meer hoefden te komen. Maar toch kwamen er extra agenten."

Christiaan Triebert

Die verschillende stukjes informatie zorgen ervoor dat je kan zeggen: dit zijn de feiten

Christiaan Triebert

"Er is veel om de dood van Floyd te doen en om goede redenen. Het is belangrijk om alle feiten die er zijn te verzamelen en daar een reconstructie van te maken. Bijna iedereen kent de video die in eerste instantie op Facebook verscheen en de latere video waarin te zien is dat niet één iemand op hem zit, maar drie mensen. Al die verschillende stukjes informatie, zorgen ervoor dat je kan zeggen: dit zijn de feiten. Dit is wat we weten met alle informatie die we hebben over wat er is gebeurd, van verschillende kanten. Van brandweer en ziekenhuis, tot politie, omstanders en familie."

WAARSCHUWING! Schokkende beelden

8 Minutes and 46 Seconds: How George Floyd Was Killed in Police Custody

 

Feiten zijn belangrijk

In een wereld vol nepnieuws en oneindig veel (verkeerde) informatie op het internet, gebruikt het Visual Investigations-team juist deze kanalen om feiten te verzamelen. Ook Twan Huys is te gast en noemt het werk van dit team een 'chirurgische manier van journalistiek die tien jaar geleden onmogelijk was'. Hoe deze manier van journalistiek bedrijven de samenleving gaat veranderen weet Triebert nog niet, maar dat het belangrijk is, is voor hem duidelijk: "Ik denk dat het terugkomt tot de kern van journalistiek." Feiten, feiten en nog eens feiten.

Bekijk het gesprek met Christiaan Triebert hieronder (vanaf 9:15 min)

Natacha Harlequin
19 min 8 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Met Twan Huys, Natacha Harlequin en Christiaan Triebert bespreken we situatie in Amerika. Duizenden demonstranten zijn inmiddels opgepakt in 26 steden is het leger actief en over de hele wereld wordt geprotesteerd.