Erwin Oudshoorn
Photograph of M

Een datingapp voor mensen met een beperking: "Ik wilde meer begrip"

De eerste datingapp speciaal voor gehandicapten en mensen met autisme is een feit. "Ik wilde meer begrip, want iedereen moet zichzelf kunnen zijn en gerespecteerd worden", vertelt oprichter Erwin Oudshoorn.

Erwin Oudshoorn
Erwin Oudshoorn Capido

Vijf jaar geleden richtte Erwin Oudshoorn Capido op, een samenvoeging van cupido en handicap. Erwin heeft een aangeboren Lymfatische malformatie, waardoor hij moeilijk verstaanbaar is en er anders uitziet. "Ik kreeg via reguliere datingplatformen vaak afwijzingen vanwege mijn uiterlijk", vertelt Erwin aan de telefoon.

"Daten is meer dan alleen uiterlijk"

Om het vijfjarig bestaan van het platform te vieren werd er een app gelanceerd. Maar is een nieuwe dating-app niet overbodig? Volgens Oudshoorn niet: "Er kwam steeds meer behoefte naar een app, die ons platform ook toegankelijker maakt." De app is toegankelijk voor iedereen, benadrukt Oudshoorn. "Het is een plek waar vooral gehandicapten en mensen met autisme komen, maar iedereen mag zich aansluiten. Daten is meer dan alleen uiterlijk."

"De klik was er meteen"

"Ik heb licht autisme en ik zoek een leuke date. Een leuke jongen die ook van fietsen en wandelen houdt, die gezellig is en grapjes maakt", vertelde Capido-lid Esther Schouten eerder aan RTV Utrecht. Met haar autisme vindt ze het lastig om een match op een dating-app te vinden. "Hij hoeft niet dezelfde beperking te hebben als ik, als hij maar lief is."

Maar succes is mogelijk, blijkt uit de verschillende verhalen van leden. Zo vonden Merijn en Naomi elkaar. "We hebben allebei autisme én houden allebei van dieren. De klik was er meteen", laat het stel weten op de website.

Merijn en Naomi
Merijn en NaomiCapido

"Daar doe je het voor", aldus Oudshoorn. "Mensen gelukkig zien en een plek geven waar ze zich fijn voelen." Zelf zoekt hij nog even door op de nieuwe app, want zijn ideale match moet nog komen.