Drie jonge meiden voor de Mona Lisa
Photograph of M

Na 228 (!) jaar eindelijk een vrouw aan de top van wereldberoemd museum het Louvre

De Mona Lisa is niet langer de enige vrouw aan de top van het Louvre. Na 228 jaar krijgt dit Parijse museum zijn eerste vrouwelijke leider; Laurence des Cars (54). Haar doel? Het Louvre universeel maken én houden.

Drie jonge meiden voor de Mona Lisa
Drie jonge meiden maken selfies met de Mona LisaANP

De jeugd heeft de toekomst     
Het Louvre wordt door velen al bestempeld als een universeel museum.  Onterecht,  volgens Des Cars. Zij wil beter nadenken over wat het begrip eigenlijk inhoudt. Wat wordt er beschouwd als een ‘universeel museum’? Dat is de  vraag die centraal staat voor bij de kersverse directeur.

Laurence des Cars
Laurence des Cars (54), eerste vrouw aan de top van het wereldberoemde museum het LouvreANP

Des Cars is van mening dat het Louvre eigentijds is. Tegelijkertijd wordt door de schittering van het verleden relevantie gegeven aan het heden. Daarom krijgt met de komst van de nieuwe directeur ook de jeugd een prominente rol  Des Cars gelooft dat het Parijse museum de jeugd veel te vertellen heeft. En speciaal voor hen wil zij het museum dan ook langer openen.

Bezoek met 72% gedaald
Gezien de pandemie die nog altijd over de wereld raast start de nieuwe directeur niet in de makkelijkste periode. In 2020 zijn de bezoekersaantallen met 72 procent gedaald.  Gelukkig zijn de museumdeuren in Frankrijk sinds kort weer open, maar het Louvre heeft flink te lijden gehad onder de pandemie.

Het Louvre
Het LouvreANP

Rijksmuseum, tijd voor een vrouw?
Van de 680 musea in Nederland staat er bij slechts 38 een vrouw aan het roer. Een kleine 6 procent, dus. Johanna Victorine Catharine Hefting was pionier op dit vlak. . In 1946 werd zij benoemd tot directeur van het Haags Gemeentemuseum (Kunstmuseum Den Haag) en werd daarmee de allereerste vrouwelijke museumdirecteur van Nederland. Ander voorbeelden van Nederlandse musea met een vrouw aan het hoofd zijn het Rembrandthuis, het Kröller Müller of het Mauritshuis. Maar in  ons wereldberoemde Rijksmuseum in Amsterdam staat nog altijd aan het hoofd. . Genoeg winst te behalen nog! Tijd om dat percentage flink op te krikken. Zal het met de aanwinst van Des Cars een kwestie zijn van ‘goed voorbeeld, doet volgen?’

Voorste rij: mevrouw Ivalo en mevrouw Victorine Hefting (museum-conservator)
Voorste rij: mevrouw Ivalo en mevrouw Victorine Hefting ANP
Bron: 
Adriana Art
Bron: 
The Guardian