Kerstman waarvan je het gezicht niet ziet.
Photograph of M

Zo overleef je de feestdagen als je familie niet weet dat je uit de kast bent

Het kan behoorlijk stressvol zijn om kerst met je familie te vieren, zeker als ze niet weten dat je uit de kast bent. En om die druk tijdens kerst een beetje van je af te zetten, geeft psycholoog Stephanie Peña in Nylon wat tips!

Kerstman waarvan je het gezicht niet ziet.
Soms is het geheim houden van je geaardheid een gezondere keuze, volgens psycholoog Stephanie Peña.Unsplash

Of je nu bang bent dat je familie je niet zal accepteren, of je er gewoon nog niet klaar voor bent, het meedragen van een geheim dat gaat over wie je bent, is zwaar. En op momenten waarbij je dagenlang omringt wordt door mensen die dichtbij je staan, misschien nog wel een tikkeltje zwaarder.

Dat laat Nylon-redacteur Bailee Calfee zien in haar artikel. Toen zij nog in de kast zat, voelde ze zich constant een bedrieger. Alsof haar seksualiteit iets was waar ze zich voor moest schamen, want ze hield het niet voor niets voor zich, toch? Met name op de momenten dat ze met familie was, werden deze gevoelens uitvergroot. En nu de feestdagen eraan komen, vraagt ze psycholoog Stephanie Peña om advies te geven aan alle mensen in een soortgelijke situatie.

Soms is het in de kast beter

Want hier zitten meer mensen mee dan je denkt. Het zijn niet alleen degenen die nog niet precies weten welke letter van de regenboog ze zijn, of die ‘het juiste moment’ afwachten. Er zijn er ook velen die weten dat hun familie het nooit van hen zou accepteren. Uit angst om afgewezen of gepest te worden, of het slachtoffer worden van mentaal of fysiek geweld, houden ze hun mond.

Alleen voor de kerstboom
De feestdagen zijn niet het beste moment om uit de kast te komen, ze zijn al stressvol genoeg.Unsplash

Peña zegt dat in deze gevallen de keuze om in de kast te blijven inderdaad de betere optie is. “Het komt nog steeds heel vaak voor dat mensen tekst en uitleg nodig hebben wanneer iemand ze vertelt dat ze een andere geaardheid hebben dan hetero. Zeker als je transgender of queer bent.” En het uitleggen ‘wat je bent’ kan heel heftig zijn. “Met uit de kast komen alleen, ben je er nog niet. Er komt vaak enorm veel emotioneel werk bij kijken.”

Het is dan ook helemaal oké om het te vermijden, als dat voor jou een gezondere optie is. Zeker tijdens de feestdagen. “Die zijn als stressvol genoeg”, zegt Peña. Hier zijn haar adviezen om je tijdens kerst niet te laten ondersneeuwen door de berg negatieve gevoelens die gepaard gaan met het in de kast blijven.

1. Denk aan je ‘gekozen’ familie

Op de momenten dat het schuldgevoel je overvalt, herinner jezelf er dan aan dat er mensen zijn die aan jouw kant staan. Die begrijpen waarom je je geaardheid even voor jezelf houdt, en die je accepteren voor wie je bent. Misschien ben je niet uit de kast gekomen bij je familie, maar heb je wel vrienden in de LHBTQ-gemeenschap. Of vrienden waarvan je weet dat ze je steunen no matter what. Denk aan hen, en als het even kan: zorg ervoor dat je ze nog even ziet voordat je naar je familie gaat met kerst. Laad jezelf helemaal op met hun liefde en vriendschap en denk hieraan als je je een buitenstaander voelt tijdens de feestdagen.

Kersthond
Loop een rondje lopen met de lieve hond van je ouders als het je even te veel wordt.Unsplash

2. Wees niet te hard voor jezelf

Wordt het je even te veel, maak dan even tijd voor jezelf om iets te doen waar je je weer beter door voelt. Ga een rondje lopen met de lieve hond van je ouders, spreek af met een vriend. Wat het ook is, sta jezelf toe om even een break te nemen. Peña: “En wees niet te hard voor jezelf. Herinner jezelf eraan dat je de juiste keuze hebt gemaakt voor iemand in jouw situatie. Alleen jij kan bepalen wanneer het moment is om uit de kast te komen en bij wie.”

3. Je kunt nog steeds jezelf zijn

Natuurlijk is het voor niemand de eerste keuze om in de kast te blijven. Het kan je het gevoel geven dat je niet helemaal jezelf kunt zijn, wat je onzeker kan maken en je het gevoel kan geven dat je liegt tegen je familie. Maar Peña raadt aan om daar anders naar te kijken. “Je kunt nog steeds een bijzondere band hebben met familieleden ondanks dat ze niet helemaal op de hoogte zijn van je geaardheid. Het is een belangrijk onderdeel van wie je bent, maar het is lang niet het enige. Je kunt nog steeds eerlijk en oprecht deelnemen aan gesprekken die over andere dingen gaan dan het romantische deel van je leven.” Het niet vertellen van je geaardheid maakt je niet minder jezelf.

4. Realiseer je dat ze het misschien wel oké vinden

Besef je ook dat ondanks dat jij denkt dat je familie je niet zal accepteren, dat misschien helemaal niet zo hoeft te zijn. Familie kan je soms verrassen, zegt Peña. “De beste mentaliteit is: ‘verwacht het beste, en bereid je voor op het slechtste’. Niet dat de feestdagen nu het beste moment zijn om uit de kast te komen, maar als je rekening houdt met de mogelijkheid dat ze er geen probleem mee zullen hebben, haalt dat alweer de harde randjes af van het gevoel dat je tegen ze liegt.”

We leven nog steeds in een wereld waarin veel mensen niet begrijpen - of niet willen accepteren - dat er mensen zijn die een andere geaardheid hebben dan hetero. En dat kan ervoor zorgen dat je je soms een buitenstaander voelt. Maar zolang je onthoud dat dit niet het enige is wat jou ‘jou’ maakt, kun je nog steeds een plek hebben in die wereld. Zonder afscheid te hoeven nemen van mensen van wie je houdt.

Bron: 
Nylon