Angela Merkel. Foto: ANP
Photograph of M

Hoe een etentje met een lesbisch stel Merkels mening over het homohuwelijk veranderde

“Voor mij persoonlijk betekent het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw,” zei Angela Merkel in 2015. Nu is haar positie milder geworden en dat kan ervoor zorgen dat aan het eind van deze week het homohuwelijk legaal wordt in Duitsland!

Angela Merkel. Foto: ANP
Angela Merkel. Foto: ANP

Een verrassende uitspraak van Angela Merkel

In een interview voor de Duitse glossy ‘Brigitte’ zei de Bondskanselier dat de leden van haar partij - de CDU- naar eigen geweten voor of tegen de legalisatie van het homohuwelijk mogen stemmen. “Ik wil dat in deze discussie mensen kunnen stemmen naar hun geweten, en niet naar de lijn van de partij waar ze bij horen,” zei Merkel. Dit klinkt misschien logisch, maar dat is het niet. Niet voor Duitsland en niet voor een lijsttrekker van de CDU. 

Geen kinderen adopteren

Duitsland is namelijk één van de weinige westerse landen waar het homohuwelijk nog niet legaal is. Wel was het land één van de eerste Europese landen die geregistreerd partnerschap introduceerde in 2001. Hiermee konden homostellen zich - net als heterostellen - officieel laten registreren als partners, maar konden ze nog geen kinderen adopteren. Dit betekent niet dat Duitsland homo-onvriendelijk is. De conservatieve CDU is altijd tegen het homohuwelijk geweest, maar uit recente opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Duitse bevolking voor legalisatie van het homohuwelijk is.

Demonstranten op een betoging voor het homohuwelijk in 2015. Foto: ANP
Demonstranten op een betoging voor het homohuwelijk in 2015. Foto: ANP

Waardoor Merkel van mening veranderde

Merkels uitspraak is vooral opvallend omdat ze eerder zich heeft uitgesproken tegen het homohuwelijk. Want ze zou zich zorgen maken of adoptiekinderen negatieve consequenties ervaren door opgevoed te worden door homo-ouders. Tot ze ging eten bij een lesbisch stel dat samen de zorg draagt voor acht adoptiekinderen. En daar zag ze hoe goed het met de kinderen ging. Dat zorgde er volgens haar voor dat ze zich niet langer kon vinden in de argumenten van haar partij om tegen het homohuwelijk te zijn.

Ook tactisch

Mooi verhaal natuurlijk, maar er is ook een andere reden waarom Merkel haar standpunt veranderde. Het is namelijk ook een erg tactische zet van haar om deze uitspraak juist nu te doen. In september zijn er weer verkiezingen in Duitsland en Merkel wil maar wat graag beginnen aan haar vierde termijn als Bondskanselier. Het ziet er nu naar uit dat haar mogelijke coalitiepartijen zich aan de linkerkant van het politieke spectrum bevinden. En deze partijen zijn sterk vóór legalisatie van het homohuwelijk. Met deze uitspraak is Merkel dus waarschijnlijk ook al aan het voorsorteren op de aankomende verkiezingen.

Angela Merkel. Foto: ANP
Angela Merkel. Foto: ANP

Een mooier cadeau kunnen wij ons niet voorstellen

Maar of het nu een tactiek is of dat ze uit persoonlijke overtuiging van mening is veranderd, het is in ieder geval goed nieuws! En er gaan geluiden rond dat er aanstaande vrijdag al een parlementaire stemming over het onderwerp zal komen. Mocht dat het geval zijn, dan is er een zeer grote kans dat het homohuwelijk in Duitsland legaal gemaakt wordt.

Als dat geen mooi cadeautje is voor de LGBT Pride Month, dan weten wij het ook niet meer!