Het bekendste biseksuele karakter is waarschijnlijk wel Callie Torres in Grey’s Anatomy
Photograph of M

We zien steeds meer biseksualiteit op de beeldbuis en dat werd hoog tijd

Je ziet zelden biseksuele personages op televisie. En áls ze er zijn, worden ze vaak weggezet als "het is maar een fase" of "oh, die is nog niet helemaal uit de kast". Maar in Amerika komt daar nu verandering in.

Het bekendste biseksuele karakter is waarschijnlijk wel Callie Torres in Grey’s Anatomy
Het bekendste biseksuele karakter is waarschijnlijk wel Callie Torres in Grey’s AnatomyGrey's Anatomy

Aan heteroseksuele personages op televisie geen gebrek, en ook aan de vertegenwoordiging van homoseksuele karakters is hard gewerkt de afgelopen decennia. Maar alles wat daar ‘tussenin’ valt, blijkt nog best lastig.

Carrie Bradshaw heeft het niet begrepen

Een kleine greep uit de televisiegeschiedenis. In een scene uit 2000 van Sex and the City heeft hoofdpersonage Carrie Bradshaw het over biseksualiteit als “gewoon een tussenstop onderweg naar Gaytown”. Of wat dacht je van Liz Lemon - gespeeld door Tina Fey - die in 30 Rock zei dat “biseksualiteit gewoon iets is wat ze in de jaren 90 uitgevonden hebben om haarproducten te verkopen”?

Carrie Bradshaw in Sex and the City
Carrie Bradshaw in Sex and the CityScreenshot Sex and the City

Grey’s Anatomy daarentegen wel

Biseksuele personages waren jarenlang schaars gezaaid, maar ze ook weer niet compleet afwezig. Het bekendste biseksuele karakter is waarschijnlijk wel Callie Torres in Grey’s Anatomy. In 2008 speelde zij de hoofdrol in een verhaallijn waar Callie erachter komt dat ze niet heteroseksueel is maar ook op vrouwen valt.

Top natuurlijk, en het wordt nog beter want Callie krijgt gezelschap. Want zo schrijft Vox, biseksualiteit viert hoogtijdagen op de Amerikaanse beeldbuis.

Iets om naar uit te kijken

Van David Rose (Schitt’s Creek) tot Sara Lance (Legends of Tomorrow), Darryl Whitefeather (Crazy Ex-Girlfriend) tot Grace Choi (Black Lightning), Petra Solano (Jane the Virgin) tot Nova Bordelon (Queen Sugar). Misschien ken je deze Amerikaanse titels (nog) niet, maar het is mooi om te zien dat steeds meer televisiepersonages open zijn over hun aantrekkingskracht tot meerdere genders. Hoe ze daarvoor uitkomen verschilt erg. Bij sommigen wordt het terloops vermeld, terwijl anderen het uitbundig vieren.  

Wat vooral belangrijk is: het zijn geen eenzijdige personages. Het zijn echte complexe verhaallijnen. En dat werd hoog tijd.

Het is nog steeds niet perfect, hoor. Biseksuele vrouwen worden vaak als losbandig neergezet en biseksuele mannen zijn nog vrijwel onzichtbaar. Maar het is een stap in de goe​de richting. Meer lezen over al deze nieuwe series? Hieronder kan je het hele artikel van Vox op je gemak lezen.

Bron: 
Vox