'Bied troost en vertier na de Tweede Wereldoorlog', was de oproep van de regering in 1945. En dat kreeg oprichter Dolf van der Linden met het Metropole Orkest voor elkaar. Nu, 75 jaar later, spelen ze samen met wereldberoemde artiesten, treden ze op over de hele wereld én hebben ze vier Grammys in hun bezit! We spraken directeur Jan Geert Vierkant over de aanloop naar dit succes.

Metropole Orkest, 1946

Het jubileum zou groots gevierd worden, maar daar stak het coronavirus - zonder medelijden - een stokje voor. Een bittere pil voor de musici en natuurlijk alle fans over de hele wereld… Toch weet het wereldberoemde orkest de situatie naar hun hand te zetten en treden ze vanavond, geheel coronaproof, op tijdens het Bevrijdingsconcert in het Koninklijk Theater Carré. Een goed moment om eens in de bijzondere geschiedenis van het Orkest te duiken. Wist je dat het orkest na de oorlog is opgericht om het Nederlandse volk troost te bieden?

Met dat vertier zit het wel goed…

Even terug naar het begin

''Het Nederlandse volk snakte naar lichte muziek'', vertelt Jan Geert Vierkant, directeur van het Metropole Orkest. Hij neemt ons mee terug naar het begin, naar waar het allemaal begon. Henk van den Broek, programmaleider bij Radio Oranje (dat uitzond vanuit Londen), speelde een grote rol bij de oprichting van het initiatief, vertelt Vierkant. ''Toen het zuidelijke deel van Nederland bevrijd was, in het najaar van 1944, werd hij naar Nederland gestuurd om vanuit Eindhoven Radio Herrijzend Nederland op te richten.'' Hij was in Engeland geïnspireerd geraakt door de BBC en wilde net als zijn Engelse collega’s omroeporkesten oprichten.

Dolf van der Linden

Binnen een paar maanden uit de grond gestampt

Daar kwam de dertigjarige pianist en arrangeur Dolf van der Linden om de hoek kijken. ''Dolf zocht werk en begreep dat er een orkest opgericht moest worden. Toen kwam hij in contact met Henk van den Broek. Hij kreeg de opdracht om zo'n orkest, voor troost en vertier op te zetten. En dat is gelukt. Binnen een paar maanden heeft hij het orkest uit de grond weten te stampen'', vertelt directeur Vierkant. Een gouden zet, zo bleek. Waar het Metropole ooit begon met negen muzikanten en is nu, 75 jaar later, uitgegroeid tot een 50-koppig orkest.

Opnieuw hang naar vertier 

Als iets troost kan bieden, is dat muziek. En dus kwam de directeur van het Metropole Orkest op het idee om alle verpleeghuizen in Nederland de cd 'Dolf's Choice' cadeau te doen. ''Mijn vrouw is goed bevriend met een specialist ouderengeneeskunde, die ons weleens bijpraat over de situatie in verpleeghuizen. Het contactverbod brengt grote gevolgen met zich mee, vertelde zij. We stelden ons de vraag: wat kunnen wij bijdragen in deze tijd waarin we bijna niet kunnen spelen?

Heb je dít gezien?

Muziek blijft in het lange termijn geheugen goed bewaard

Zo dragen ze hun steentje bij 

''Daar ontstond het idee om de eerder gemaakte cd met muziek van Dolf van der Linden cadeau te doen. Als ouderen die muziek horen, zijn ze geëmotioneerd. Het stuk roept veel herinneringen op en brengt hen terug naar een tijd van vlak na de oorlog. Muziek blijft in het lange termijn geheugen goed bewaard'', zegt de directeur van het orkest. ''We gaan twee cd’s per verpleeghuis laten bezorgen, verdeeld over heel Nederland. Die kunnen dan gedraaid worden in de gemeenschappelijke huiskamers.'' Zo draagt het Metropole ook nu hun steentje bij. 

Bekijk hier het optreden

Het bevrijdingsconcert

Al 75 jaar weet het Metropole Orkest het grote publiek te verbazen. Vanavond doen ze dat opnieuw tijdens het Bevrijdingsconcert in Theater Carré. Want ook in tijden van een pandemie weet het orkest zich zó te verenigen, dat ze vertier in de huiskamers weten te brengen. En dat is nu precies wat ten grondslag ligt aan de oprichting van dit bijzondere ensemble.

Bekijk hier de backstagebeelden van de opname voor het Bevrijdingsconcert