''Karin, wat zie je er vandaag fantastisch uit'' of ''Jeroen loopt vandaag wel heel zelfvoldaan te flaneren op de werkvloer''. De smalltalk op het werk: we waren er maar druk mee. En ook al voelt het zinloos, dat is het zeker niet, vertellen verschillende experts in een artikel van The Guardian. Maar hoe maak je in tijden van thuiswerken tóch contact met je collega's? Deze deskundigen praten je bij…

 

Die vreselijke videomeeting

Win het vertrouwen!

Volgens bedrijfspsycholoog Stuart Duff kun je twee verschillende typen vertrouwen op de werkvloer onderscheiden: het cognitieve- en het emotionele vertrouwen. Het cognitieve is het vertrouwen op basis van iemands werkervaring, kennen en kunnen. Zolang jij jezelf maar van je beste kant laat zien.

Het emotionele vertrouwen wordt bepaald door de mate waarin je iemand mag en in hoeverre je in iemand gelooft. In een recente enquête in Engeland geeft  51 procent van de mensen aan dat hun collega’s minder werkzaamheden verrichten dan zij beweren. Vroeg of laat komt de waarheid boven tafel… Je kan al invullen wat dat met het vertrouwen doet. Wees dus altijd eerlijk over de voortgang van je to-do lijst! 

Lees ook:

Verander van gespreksstof met je collega 

Alle soorten relaties moeten onderhouden worden, dus ook tussen die van jou en je collega's. Nu jullie elkaar niet meer in het echte leven zien, is het enorm belangrijk om dit virtueel goed in stand te houden. Tip: maak gebruik van dat apparaat dat je toch al de hele dag in je hand hebt.

Ga bijvoorbeeld naar WhatsApp en stuur een lollige foto met de tekst: ''kwam dit tegen, moest aan jou denken''. Gewoon om het soms ergens anders over te hebben dan je deadline voor die dag. En natuurlijk hoeft dat appje niet naar die vreselijke Jeroen, die zelfs via de videoverbinding het bloed onder je nagels weghaalt. Kies de personen die je leuk vindt!

Communicatieadviseur Daniel Sheridan vult aan: ''Als je merkt dat je aan het einde van de meeting met iemand overblijft, vraag hem dan iets om het gesprek gaande te houden.'' Daarnaast kom je niet zo snel bij je collega over de vloer, maar zo'n virtuele vergadering zorgt er dan weer voor dat je bij elkaar thuis kunt kijken. 
Toon dus een beetje interesse aan je collega's omgeving, wellicht kun je zelf wat wooninspiraties op doen. Of juist niet: want waarom heeft Karin in godsnaam een beige vloerkleed gecombineerd met een beige bank? Let wel: die gedachtegang blijft uiteraard intern!

 

Naar schatting neemt lichaamstaal zo’n 93 procent van onze communicatie in beslag

Wees de extra jij  

Maar met alleen een grappig appje en af en toe interesse in iemands interieur, kom je er niet. Volgens datingcoach Lily Waford is het belangrijk om te blijven praten en je emoties erbij te gebruiken. Zo open je de deuren voor je collega's om hetzelfde te doen. ''Humor en uitdaging brengen ons ook dichter bij elkaar. Dus als je een emotionele hoogte- of dieptepunt met iemand ervaart of deelt, is de kans groter dat men je herinnert, begrijpt en om je geeft.''

Lees ook:

Dus ben je met elkaar in contact, of dit nu via de mail is of een videomeeting: wees expressiever dan je normaal bent. ''Naar schatting neemt lichaamstaal zo'n 93 procent van onze communicatie in beslag'', zegt klinisch directeur Nicky Hartigan. Op afstand is dit natuurlijk niet te doen, dus stelt ze voor om bijvoorbeeld meer te knikken, het oogcontact op te voeren of naar voren buigen om meer begrip en interesse te tonen. 

Misschien toch tijd dus om de camera aan te zetten i.p.v. de net-uit-bed-look te verbergen achter een zwarte scherm…