Soms is er een storm nodig om een stramien te doorbreken. Die storm in 2020? Die heet het coronavirus. En hoewel veel mensen nog altijd zullen verlangen naar 'het oude normaal’, heeft het 'nieuwe normaal' ook nieuwe inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld op het gebied van thuiswerken. Gaan we ooit terug naar een regime waar het gros van de mensen zich van negen tot zes in een kantoorruimte parkeert?

Gaan we op kantoor ooit terug naar het 'oude normaal'?

Bevinden we ons op een keerpunt als het gaat om onze werkethiek? Volgens deze video van BBC Ideas wel. Waar veel werkgevers eerder misschien sceptisch tegenover thuiswerken stonden, zijn ze nu gedwongen om werknemers het vertrouwen te geven. En dat blijkt eigenlijk heel goed te werken.

Van alle walletjes eten

Tachtig procent van de arbeidskrachten die dit jaar (noodgedwongen) vanuit huis hebben gewerkt, willen het liefst in de toekomst ook een dag vanuit huis blijven werken, vertelt BBC. Tegelijkertijd: twee van de drie werknemers verlangt terug naar kantoor. Eigenlijk willen we het beste van beide werelden.

Lees ook:

Anthony Slumbers is expert op het gebied van werkplekken. Verrassend genoeg, het kantoor is voor de meeste bedrijven nooit het doel geweest, vertelt hij. Het eigenlijke doel: productieve werknemers. En hoe dat te realiseren viel? Daarop was het antwoord lange tijd het kantoorpand. Een pand met open ruimtes, weg van de traditionele vaste bureaus en meer flexplekken. Wat voor velen het resultaat was van deze open kantoren? Het gevoel dat je constant gestoord wordt, waardoor je geen taak afkrijgt.

De eeuwige koffiepraat

Waarom zouden we überhaupt nog terug willen naar kantoor? Dat komt door het netwerkaspect dat de kantoorruimte met zich meebrengt, legt de video uit. Je loopt te pas en te onpas collega’s tegen het lijf en je kan op ieder moment sparren over ideeën en suggesties opperen. Dat aspect is lastig na te bootsen thuis. Een meeting planning via Zoom is niet hetzelfde als een spontane brainstorm bij het koffieapparaat. En juist dát is de plek waar de beste ideeën boven komen drijven. Professor Sandy Pentland wijt dat aan de ongedwongen sfeer, geen baas die op je vingers kijkt en ongegeneerd je hersenspinsels ter tafel brengen.

Lees ook:

Op naar de TW & T Revolutie?

Misschien moeten we dus op zoek naar de middenweg: niet voor altijd thuiswerken, maar ook niet terug naar een stramien van vijf dagen per week op kantoor. In de video van BBC Ideas wordt er gesproken van een TW & T Revolutie: thuiswerken op maandag en vrijdag, kantoordagen op dinsdag (tuesday), woensdag en donderdag (thursday). Misschien zijn er bedrijven die nog een stap verder gaan en werknemers volledig vrijlaten wat betreft werklocaties en werktijden. Werk wanneer jij productief bent en waar het jou uitkomt.

Hoe je het ook wendt of keert, deze periode biedt ruimte voor een nieuw perspectief, het aftasten van nieuwe mogelijkheden en het doorbreken van ons vaste stramien. Wat denk jij? Gaan we ooit terug naar iedere ochtend in de file naar kantoor? Of blijven we als collectief flexwerkverbond werken vanuit huis?