Margriet in Carré
Photograph of M

TOP 5: meest bekeken interviews


 

Andrew Makkinga

1. ''Biden heeft net zoveel boter op z'n hoofd''

De hele wereld heeft kunnen zien hoe het Capitool werd bestormd. Het roept veel vragen op over de toekomst van het versplinterde land. Hoe kan het extreme gedachtegoed worden bestreden - om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen? Wij praten erover met rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen, programmaker Andrew Makkinga en journalist Geert Mak.

 

Sound El Ahmadi

2. ''De weg die zij heeft afgelegd is niet altijd over rozen gegaan''

Sterke ridders, geniale wetenschappers en dappere koningen; de helden in kinderboeken zijn bijna altijd een man. Daar moet volgens de bedenkers van 'Good Night Stories for Rebel Girls' verandering in komen. Ze bundelden 100 verhalen over vrouwelijke rolmodellen. Het boek werd een groot succes! Voor ons inspiratie om een nieuwe rubriek te beginnen: M's Bedtime Stories! Waarin we gasten vragen welke Nederlandse heldin niet in dat boek mag ontbreken. Heleen van Royen, Natasja Gibbs en Edson da Graça vullen het lijstje aan met hun Nederlandse heldinnen!

 

Twan Huys

3. ''Dit is een keiharde aanval op het Amerikaanse verkiezingsproces''

Het is een nek-aan-nek race voor de laatste twee Senaatszetels en een laatste poging van de Republikeinen om de uitslag aan te vechten tijdens de bijeenkomst van het Congres. En naar verwachting zullen er vandaag duizenden aanhangers van Trump demonstreren in de zogeheten: 'March for Trump/Save America'. Hoe groot is de kans dat de demonstraties uit de hand lopen? Wat staat de wereld te wachten? Met Amerika-kenner Twan Huys bespreken we de laatste ontwikkelingen.

 

John Veerman

4. Bedrijfsleider 't Hemeltje: ''Dat schuldgevoel is nooit helemaal weggegaan''

De brand die uitbrak in het Volendamse café 't Hemeltje kostte meer dan veertien jonge mensen het leven. In de driedelige documentaireserie doen getuigen, slachtoffers en nabestaanden voor het eerst na twintig jaar hun verhaal. Aan tafel Linda Jonk, één van de jongeren die in het café aan de bar zat die avond, barman René Schilder en bedrijfsleider John Veerman.

 

 

Herman Pleij

5. Herman Pleij over vrouwenemancipatie in de roaring twenties

Ellendige tijden begin twintigste eeuw: de Eerste Wereldoorlog, economische crisis en een pandemie. Daarna was er grote behoefte om de bloemetjes eens goed buiten te zetten. Datzelfde gevoel speelt ook nu, anno 2021. Hoe zagen die jaren na crisis er in de vorige eeuw uit? En welke parallellen zien we nu? Hoogleraar Herman Pleij vertelt ons er alles over!